Geportretteerden in Nieuwe garde vertellen bijzonder smakelijk en gloedvol

Eten heerst wekenlang op NPO 3, onder meer in Nieuwe garde. Een feest om te zien hoe mensen bezig zijn met eten.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Ergens in de jaren die achter ons liggen, is eten 'food' gaan heten. Nu zijn het dus de 'Foodweken' bij NPO 3, met een 'Foodwoensdag', een 'Fooddonderdag' en elke ochtend een ontbijtshow op Facebook die '#Foodbezig' heet.

Dat '#Foodbezig' lijkt lichtjes geïnspireerd op de mukbanghype die gaande is op YouTube. Het concept van de mukbang, een van origine Zuid-Koreaans fenomeen: jezelf filmen terwijl je een heleboel eet en over dat en ander eten praat. Sommige mukbangs trekken miljoenen kijkers, ondanks of misschien wel dankzij gesmak en geslurp. De mukbangvideo's van Nederlandse vloggers behoren vaak tot de populairste van hun kanaal.

NPO 3 experimenteert met Facebook Live, en donderdag zat Daan Nieber van de Keuringsdienst van Waarde (KRO-NCRV) om acht uur in de morgen klaar voor een bunkerbijeenkomst met acteur en 'foodlover' Miro Kloosterman. Aan de kijkers om te bepalen wat ze in hun mond gingen stoppen. Zalmrolletjes of glutenvrije tuna melt? Overnight oats of een red velvet smoothie? De naam #Foodbezig is stommer dan de sessies zelf, die dezelfde gezelschapsfunctie hebben als klassieke mukbangs.

De komende vijf eetweken (sorry hoor, foodoverload) zijn er specials te zien van De Keuringsdienst van Waarde, een nieuw seizoen van Broodje Gezond (KRO-NCRV) en een heleboel documentaires. Maar ook, iedere woensdag, een nieuwe serie. Nieuwe garde (ook al KRO-NCRV) volgt een gemêleerd gezelschap van jonge Nederlandse chefkoks en een sommelier in de keuken en het dagelijks leven. Ze hebben gemeen dat ze rond de 30 zijn en superambitieus.

Een van hen, de 26-jarige Estée Strooker, zei iets in de trant van 'Eten moet je toch!', maar dat klonk veel te nuchter voor de warme gevoelens die zij en de anderen voor dat moetje koesteren. Strooker won MasterChef, runt al vijf jaar een restaurant, opende een saladebar en is te zien op 24Kitchen. Even later noemde ze eten 'een basale vorm van geluk': 'Je hebt het altijd nodig, en waarom zou je er dan niet een feestje van maken?'

Delegeren vond ze moeilijk, net als alles willen en niet alles kunnen, zo veel was duidelijk toen ze in snikken uitbarstte. En de erkenning waar ze tot haar eigen ergernis naar zoekt, heeft ze nog niet gekregen. Zo bekende iedere chef openhartig dat er tussen de bedrijven door genoeg te worstelen viel; een vader in de bak, een huilbaby, extreem perfectionisme. Het mooie aan Nieuwe garde is dat alle geportretteerden bijzonder smakelijk en gloedvol vertellen, zonder het woord 'passie' ook maar één keer in de mond te nemen.

Wat het programma ons precies wil zeggen, bleef in de eerste aflevering nog een beetje in het midden, maar gewoon luisteren en kijken naar een chef in een kruidentuin en Strooker die aandachtig een hert vilt was al fijn. Slow food, zo u wenst.

Lekker eten is inderdaad een feest. Erover praten ook, en deze mensen hangen de slingers op.

Meer over