Geplaagde Teeven geeft dorststaker verblijfstitel

Terwijl hij onder vuur lag in de Tweede Kamer vanwege de dood van asielzoeker Alexander Dolmatov, gaf staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie op eigen gezag een verblijfsvergunning aan een dorststakende asielzoeker. Dat meldde het VPRO-radioprogramma Argos zaterdag.

AMSTERDAM - De asielzoeker dronk uit protest tegen zijn afwijzing niets meer. Het verlenen van de verblijfsvergunning druist in tegen het beleid om niet toe te geven aan vreemdelingen die in honger- of dorststaking gaan.

De SP en de PVV willen opheldering van Teeven. Dolmatov pleegde zelfmoord nadat er grote fouten waren gemaakt door de vreemdelingendienst IND en het detentiecentrum waar hij verbleef. Dat kwam Teeven op een urenlang en emotioneel debat te staan in de Kamer, die dreigde hem weg te sturen.

De suggestie van het radioprogramma is dat de staatssecretaris er niet nog een probleem bij kon hebben. Daarom zou hij gebruik hebben gemaakt van zijn speciale bevoegdheid alsnog een verblijfsvergunning toe te kennen.

De man, een 21-jarige Kameroener, verbleef in een asielzoekerscentrum in Grave en werd al vrij snel afgewezen. Vervolgens besloot hij niets meer te eten en te drinken. Teeven heeft net als zijn voorgangers het recht om individuele vreemdelingen - 'schrijnende gevallen' - alsnog een verblijfstitel te geven. Wie dat zijn en op welke gronden dat gebeurt, wordt nooit openbaar gemaakt. Andere asielzoekers kunnen er geen rechten aan ontlenen.

PVV-Kamerlid en voormalige IND'er Sietse Fritsma diende dit weekend Kamervragen in over de kwestie. Hij vreest dat toegeven aan een hongerstaker andere asielzoekers en hun advocaten op een idee zal brengen, wat tot 'chantage' van de bewindsman kan leiden.

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen is dezelfde mening toegedaan en heeft Teeven om opheldering gevraagd. Ze houdt een slag om de arm: er is altijd de mogelijkheid dat de Kameroener werd gepardonneerd vanwege een andere dwingende reden, al zou dat ook betekenen dat de snelle asielprocedure onzorgvuldig is geweest.

Hoogleraar vreemdelingenrecht Anton van Kalmthout noemt de ingreep van Teeven 'uitermate opmerkelijk'. Hij vermoedt dat de staatssecretaris zelf bij het besluit betrokken is geweest. 'Het zou rampzalig zijn geweest als de man zou zijn komen te overlijden in die week', zei Van Kalmthout. 'Ik denk dat men dit absoluut heeft willen voorkomen.'

Het ministerie van Justitie wil niet in detail ingaan op de zaak, maar bevestigt wel dat Teeven gebruik heeft gemaakt van zijn zogeheten discretionaire bevoegdheid om de afgewezen vreemdeling alsnog toe te laten.

undefined

Meer over