Nieuwspeace and music

Geplaagd Woodstock trekt stekker uit jubileumeditie

De drie dagen ‘peace and music’ in 1969 van Woodstock hebben nooit synoniem gestaan voor een vlekkeloze organisatie, zacht uitgedrukt. Dus dat de jubileumeditie 50 jaar na dato nu twee weken voor aanvang wordt afgelast, komt wellicht niet als verrassing. Nadat grote namen als Jay-Z, John Fogerty en Miley Cyrus zich hadden teruggetrokken, besloot Michael Lang, die ook de eerste editie organiseerde, de stekker eruit te trekken.

Drukte op de eerste Woodstock. Beeld AP
Drukte op de eerste Woodstock.Beeld AP

De voortekenen waren de afgelopen maanden al bar slecht. De kaartverkoop werd telkens uitgesteld, er werd meermaals veranderd van locatie, vergunningen kwamen niet rond, er was een gebrek aan financiering, een productiebedrijf trok zich terug en er volgde een rechtszaak tegen de grootste investeerder.

Woodstock 50 zou, na telkens nieuwe tegenslagen, gehouden worden van 16 tot 18 augustus in een openluchttheater in de staat Maryland, honderden kilometers van de oorspronkelijk locatie in Bethel, New York, voor slechts 35 duizend man, in plaats van de eerder beloofde 150 duizend. Omdat het te laat was om kaartjes te verkopen, werd het een gratis te bezoeken benefietconcert.

‘Het spijt ons dat het door een reeks onvoorziene tegenslagen niet mogelijk is om het festival te organiseren met de line-up die we hadden geboekt’, schreef Michael Lang woensdag in een verklaring. De artiesten waren al betaald, volgens Lang. Hij roept hen nu op 10 procent van hun gage te doneren aan het goede doel.

Modderpoel

Ook eerdere jubileumedities van Woodstock waren geen succes. Net als de eerste editie in 1969 kwamen er op het 25-jarige jubileum in 1994 veel meer mensen dan het terrein aankon: er waren 164 duizend kaartjes verkocht en er kwamen 550 duizend mensen opdagen. Bovendien regende het zo hevig dat het hele terrein een modderpoel was.

Woodstock 1999 was een nog groter fiasco. Tijdens optredens van Limp Bizkit, Red Hot Chili Peppers en Korn braken er grote gevechten en rellen uit, werd brand gesticht en werden meerdere vrouwen aangerand en verkracht, middenin de menigte. In de moshpit bij een Metallica concert zakte een festivalganger ineen, vermoedelijk door de hitte. Een dag later overleed hij.

De chaotische organisatie van Woodstock 50 roept ook andere recente mislukte festivals in herinnering, zoals Fyre Festival dat in 2017 op een eiland in de Bahama’s zou plaatsvinden en tijdens de eerste dag werd afgelast, en Vestiville, een urbanfestival in het Belgische Lommel dat in juni door de burgemeester werd geannuleerd terwijl de eerste bezoekers al aan de poort stonden.

Meer over