Georgio leefde in een zwart gat, zegt hij

Vermoordde Georgio zijn vrouw, omdat hij in een zwart gat leefde? De deskundigen geloven er niets van...

Sandra was 2,5 jaar toen haar vader Georgio haar moeder Ingeborg (31) doodstak. Samen met haar broertje woont ze nu bij opa en oma, de ouders van Ingeborg. Sandra is inmiddels 3,5. Aan haar oma vraagt ze om vleugeltjes, zodat ze naar haar moeder toe kan. Ze maakt af en toe stekende bewegingen met haar tandenborstel in haar borst. In bad zegt ze soms tegen het eendje: ‘Ik maak je dood.’ Ze plakt pleisters op de polsen van haar pop. Haar broertje Wesley was 8 maanden toen het gebeurde. Hij zal zich zijn moeder alleen herinneren van foto’s, video’s en verhalen van anderen.

De afgelopen drie weken hebben we in deze rubriek aandacht besteed aan de rechtszaak tegen Georgio (41). Vorig jaar juni stak hij zijn vrouw Ingeborg dood. Georgio heeft altijd gezegd dat hij geen besef had van wat hij deed. Hij leefde even in een zwart gat.

Tijdens zijn verblijf in het Pieter Baan Centrum werd vastgesteld dat Georgio lijdt aan het syndroom van Asperger, een ernstige ontwikkelingsstoornis verwant aan autisme. Dat kan verklaren waarom Georgio totaal verrast was door de mededeling van Ingeborg dat ze na veertien jaar een eind wilde maken aan de relatie. Kan hij zijn eigen emoties al moeilijk uiten, zijn vermogen om zich te verplaatsen in het gevoelsleven van een ander is vrijwel afwezig. Van personen met Asperger is bekend dat zij vaak goed functioneren zolang de druk op hen niet te groot wordt. In stressvolle situaties kunnen ze kil en vreemd reageren; de woede stapelt zich op.

Voor de advocaat van Georgio was de ontdekking van het syndroom van Asperger aanleiding voor een vraag: kan de stoornis het zwarte gat waarover Georgio het had, verklaren? Kan iemand met Asperger niet even psychotisch zijn? Het was een opmerkelijke wending in een toch al bijzondere zaak.

Zo toonde het Openbaar Ministerie in de rechtszaal delen van het politieverhoor van Georgio, dat op video was vastgelegd. Georgio zelf had uitnodigingen voor zijn zitting gemaakt, met daarop een foto van zijn overleden vrouw en zijn kinderen.

Uiteindelijk duurde de rechtszaak dertien uur, gespreid over twee dagen. Er werden twee getuige-deskundigen gehoord: de psycholoog en de psychiater die Georgio in het Pieter Baan Centrum hadden onderzocht. Hun oordeel was hard: het zwarte gat van Georgio was vanuit de psychische professie niet te verklaren, anders dan dat hij het aanwendde uit schaamte of als een proceshouding.

Er zijn wel situaties bekend waarbij mensen langdurig bepaalde waarnemingen buiten hun bewustzijn ‘plaatsen’. Maar vrijwel altijd is diegene dan slachtoffer van ernstig seksueel geweld. Het ‘geheugenverlies’ is een beschermingsmechanisme.

Hoewel hij het niet aannemelijk achtte, kon de psychiater niet uitsluiten dat bij Georgio sprake was geweest van een kortstondig psychotisch moment waarin hij zijn echtgenote had gedood.

Maar er was helemaal geen sprake van een kortstondig moment, zegt de officier van justitie in een 68 minuten durend requisitoir. Georgio was uren bezig geweest met de voorbereidingen van de moord op Ingeborg. Uit gegevens op zijn computer bleek dat hij op internet had gezocht hoe iemand te doden, hij pakte daarna een keukenmes en doodde Ingeborg. Daarna stortte Georgio zich, aldus nog steeds de officier, vol overgave op zijn idee-fixe van het zwarte gat.

Het als verdachte veinzen van geheugenverlies heeft veel voordelen, stelt het Openbaar Ministerie. Je kunt gebruikmaken van je zwijgrecht zonder dat dit als ergerlijk wordt ervaren. En er bestaat gerede kans dat een dokter bij je zaak wordt betrokken, die je misschien ervan kunt overtuigen dat er sprake was van een trauma. Dat is weer belangrijk voor je status als dader. Bij een trauma kon je er immers niks aan doen, je bent zelf slachtoffer van je eigen stoornis geworden. En als het dan al tot een veroordeling plus tbs komt, kun je je in de tbs-kliniek onttrekken aan therapiesessies waarbij hulpverleners over het delict willen praten. Je weet er immers niets meer van af.

(Het vonnis, twee weken later: Georgio wordt veroordeeld tot negen jaar cel en tbs met dwangverpleging voor de moord op Ingeborg. Van een terugkeer in de samenleving mag geen sprake zijn, aldus de rechters, zolang Georgio niet langdurig en adequaat is behandeld voor zijn stoornis.)

Meer over