Georgië en Armenië zonder gas na aanslag op pijplijn

Georgië en Armenië krijgen sinds zondagochtend geen gas meer uit Rusland. Dat land heeft de levering onderbroken nadat zich in de nacht van zaterdag op zondag twee explosies hadden voorgedaan bij een gaspijpleiding...

De Georgische president Saakasjvili heeft Rusland ervan beschuldigd achter de explosies te zitten. Hij zei geen genoegen te nemen met de Russische verklaring over de stopzetting van de leverantie. ‘Georgië is het slachtoffer geworden van een ernstige sabotage door de Russische Federatie’, zei Saakasjvili.

De explosies gebeurden in de Russische Kaukasus vlak bij de grens met Georgië, deelde het Russische ministerie voor Rampenbestrijding zondag mee. Wie achter de ontploffingen zit, is volgens de Russische autoriteiten niet duidelijk. De gastoevoer moest helemaal worden afgesloten omdat de druk wegviel, zei een woordvoerder van het ministerie in Vladikavkaz in Noord-Ossetië. Herstel van de schade aan de pijpleiding zou enkele dagen kunnen gaan duren, omdat het in het gebied zeer slecht weer is. In de leiding zou nog voor 24 uur voldoende gas zitten.

Georgië en Armenië zijn voor de gasvoorziening geheel op Rusland aangewezen. Georgië importeert het uit Rusland zelf en Armenië op zijn beurt importeert het uit Georgië. De Georgische minister van Energievoorziening, Khetagoerov, zei dat het wellicht mogelijk is om gas te krijgen uit Azerbeidzjan en Iran, maar dat het regelen daarvan een aantal dagen duurt.

Georgië heeft al jaren te maken met energietekorten, maar de uitval van de levering komt nu wel op een heel ongunstig tijdstip, omdat het in het land erg koud is. Met het Russische gas voedt het land normaliter energiecentrales.

Meer over