George Soros' financiële steun voor anti-Brexitcampagne zet kwaad bloed

'Ik doe dit uit liefde voor het Verenigd Koninkrijk.' Met deze woorden heeft zakenman en filantroop George Soros zijn financiële steun aan de anti-Brexitcampagne verdedigd. Eind vorige week werd bekend dat de 87-jarige multimiljardair vier ton heeft gedoneerd aan Best for Britain, een groepering die de publieke opinie op het eiland wil veranderen.

Patrick van IJzendoorn
null Beeld ap
Beeld ap

Deze interventie leverde de Hongaarse Amerikaan Soros kritiek op omdat hij daarmee weigert een democratisch besluit van het soevereine Britse volk te erkennen.

In zijn huis in Chelsea heeft Soros leiders van Best for Britain ontvangen, onder wie de Labour-Lords Adonis en Malloch-Brown. Het doel van de groepering is een nieuw Brexit-referendum te laten plaatsvinden. Soros' bemoeienis roept nare herinneringen op voor de Tories. In 1992 speculeerde de belegger het pond uit het Europees Wisselkoersmechanisme, de embryo-fase van de euro. Deze 'Black Wednesday' was rampzalig voor het imago van de regering-Major.

Speciale liefde

Een kwarteeuw later wil Soros de Britten bij de EU houden. Hoewel hij geen Brits staatsburger is, koestert hij een speciale liefde voor het eiland. Op de vlucht voor de communisten verruilde hij zijn vaderland als 17-jarige voor Londen, waar hij onder meer als kelner werkte voordat hij economie ging studeren. Daar kwam hij onder de hoede van Karl Popper wiens Open Society-filosofie blijvende invloed op hem had. Veel van zijn vermogen zit in zijn Open Society Foundation, bedoeld om democratie te bevorderen.

Hoewel hij kritiek heeft op de Europese Unie - Brussel zou de lidstaten meer vrijheid moeten bieden - is Soros fel tegen de Brexit. De Britten zijn, zo schreef hij gisteren in The Mail on Sunday, opgejut door agitatoren, en dat terwijl ze in de beste van alle werelden zaten: in de EU, maar zonder de euro. Daarbij vreest hij dat jongeren hun vertrouwen in de democratie verliezen.

De conservatieve commentator Fraser Nelson hield de filantroop voor dat de Brexit juist een stem voor democratie was, en wees erop dat Popper voor zijn dood in 1994 had geklaagd over het democratische tekort van de EU.

Meer over