George Lucas bouwt eigen museum in Chicago

JEROEN PEN

AMSTERDAM - Filmregisseur en miljardair George Lucas, bedenker van de Star Wars-saga, bouwt een privémuseum in Chicago. Volgens Amerikaanse media steekt de 70-jarige filmmaker circa 740 miljoen euro eigen geld in het project. Het Chinese architectenbureau Mad Architects kreeg maandag opdracht het gebouw te ontwerpen dat een plek krijgt aan de oever van Lake Michigan. Het Lucas Museum of Narrative Art gaat naar verwachting in 2018 open.

Lucas regisseerde en schreef de Star Wars films, waarvan de eerste in 1977 verscheen. Zijn productiebedrijf verdiende een fortuin aan de Star Wars-artikelen. Lucas verzon ook de Indiana Jones-reeks met collega Steven Spielberg. Hijverkocht zijn productiebedrijf twee jaar geleden aan Walt Disney. Het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes schatte het vermogen van Lucas in 2012 op ruim 3.2 miljard euro. Een deel van dat geld investeerde de regisseur in zijn liefde voor Amerikaanse illustratieve kunst en zijn interesse voor verhalen vertellen. Hij kocht onder meer de bibliotheken op van filmstudio's Paramount en Universal.

Het Lucas Museum of Narrative Art spitst zich volgens een persbericht toe op 'de evolutie van het visuele beeld - van illustratie tot cinema en digitale kunst'. Lucas wil ook een deel van zijn grote kunstcollectie exposeren in zijn eigen museum. Schilderijen van Amerikaanse kunstenaars als Norman Rockwell, Maxfield Parrish en N. C. Wyeth krijgen er een plek. Verder komen er veel Star Wars memorabilia in het museum. Schetsen van decors, schaalmodellen van ruimteschepen, oude filmposters en de kostuums van Darth Vader gaan deel uitmaken van de permanente collectie.

De burgemeester van Chicago, Rahm Emanuel, reagerde op nieuwszender CNN enthousiast over de komst van de nieuwe attractie. 'Een dergelijk museum bestaat nog niet. Het wordt een ongeëvenaarde trekpleister voor toeristen,' aldus Emanuel. Onderdeel van het winnende ontwerp is ook een nieuwe brug voor zijn stad.

Eerder waren San Francisco, Los Angeles en Oakland in beeld als locatie. Chicago bood voor het symbolische bedrag van een dollar een groot parkeertrerrein aan in het museumkwartier. Bovendien komt de vrouw van Lucas uit Chicago.

Het Nederlandse architectenbureau UNStudio greep net naast de opdracht.

undefined

Meer over