Georganiseerde misdaad trekt naar de grensstreken

DEN HAAG - Georganiseerde misdaad is de 'betonrot' van de samenleving. Burgers dragen daar vaak onbewust aan bij door georganiseerde misdaad te faciliteren, bijvoorbeeld door het beschikbaar stellen van en schuur voor hennepteelt of het uitlenen van een auto voor drugsvervoer.

'Dat lijken onschuldige activiteiten, maar weet dat u daarmee de georganiseerde misdaad steunt, dat u strafbaar bent en dat wij u weten te vinden', luidt de waarschuwing van korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie woensdag bij de presentatie van de jaarcijfers.

Georganiseerde misdaad verplaatst zich van de Randstad naar de grensstreken Brabant en Limburg. Daardo or nemen in deze provincies geweld, bedreiging van burgers en gezagsdragers, afpersing, witwassen, drugshandel en liquidaties toe. Vooral de omstreden motorbendes maken zich hieraan schuldig, aldus Bouman.

Politie en Openbaar Ministerie zijn een bredere aanpak begonnen om georganiseerde misdaad te bestrijden, in samenwerking met onder meer de Belastingdienst en de sociale diensten.

De eerste cijfers van de nieuwe aanpak van georganiseerde misdaad zijn positief, meldt Herman Bolhaar, die leiding geeft aan het Openbaar Ministerie. In 2013 hebben politie en OM ruim 950 criminele samenwerkingsverbanden aangepakt; 80 procent meer dan in 2009. De politie heeft vorig jaar 6.000 hennepkwekerijen opgerold; 140 dumpingen van chemisch afval werden onderschept. Alle 89 criminele jeugdbendes die Nederland volgens onderzoeksbureau Beeke telde in 2013, zijn 'aangepakt'.

Het aantal overvallen daalde vorig jaar met 18 procent naar 1.633; het laagste niveau in 25 jaar. Daarbij is de pakkans opmerkelijk gestegen: 85 procent van de overvallers werd vervolgd, daarvan kreeg 95 procent een celstraf.

Het aantal vervolgde mensenhandelaren was eveneens een record, met 178 veroordelingen. Daarnaast heeft het OM in 2013 17 procent meer kinderpornozaken aangespannen dan in 2010.

Wel weten criminelen hun geld goed uit handen van justitie te houden. Ook cybercriminaliteit blijft een punt van zorg.

pagina 10 Interview Wilbert Paulissen, chef Landelijke Recherche

undefined

Meer over