Gentech-vrije soep

Tegenstanders van genetisch gemanipuleerd voedsel zullen zich in Frankrijk beter thuisvoelen dan in Nederland. De Fransen hebben tenminste nog geprotesteerd tegen het toelaten van nieuwe genetisch gemanipuleerde gewassen....

Volgens een rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid levert genetisch gemanipuleerd voedsel geen grotere risico's voor de gezondheid op. Vooral onder biologische boeren heerst echter bezorgdheid. Genetische manipulatie is in de biologische landbouw niet toegestaan. Dat is op zich niet zo'n probleem, want het werken met genetisch gemanipuleerde gewassen heb je als biologische boer zelf in de hand. De bezorgdheid van deze boeren komt echter uit het feit dat in biologische producten geen genetisch gemanipuleerde genen mogen voorkomen. En dat kunnen ze moeilijk garanderen als de buurboer wél rommelt met de genetica. Wanneer stuifmeelkorrels van zijn gewassen op biologische neerdalen, is van gentech-vrij voedsel geen sprake meer. Het mag dan niet als biologisch worden verkocht. Dat scheelt inkomsten en wie betaalt dat? Niet de producenten van genetisch gemanipuleerde producten, als het aan Europees landbouwcommissaris Franz Fischler ligt. Dus zal de biologische sector voor de extra kosten op moeten draaien, want zij is erbij gebaat dat haar producten gentech-vrij zijn.

Uit een onderzoek van Australische wetenschappers blijkt de kans dat gemanipuleerde genen overstappen naar het omringende milieu bovendien groter dan tot nu toe werd aangenomen. Voorkomen dat gentech-vrije gewassen 'besmet' raken is evenwel zeer lastig, zo niet onmogelijk. 'Het in acht nemen van isolatieafstanden is de meest effectieve maatregel om uitkruising te beperken', zei toenmalig minister Brinkhorst tijdens een Kamerdebat over genetische manipulatie. Buiten het helemaal niet toestaan ervan dan.

Maak vandaag een maaltijd met de Franse slag. Koop een kleine, biologische witte kool: heerlijk in een maaltijdsoep voor twee personen (serveer met brood en notenpasta of tomatenspread) of een voorgerecht voor vier. Snij de kool in vieren, verwijder de stronk en snij de bladeren zo dun mogelijk. Fruit de kool met de stroop en de paprikapoeder in een braadpan op hoog vuur 5 minuten in de olie. Voeg de bouillon toe, en laat de soep tien minuten koken. Meng de melk met de maïzena, roer dit door de soep, voeg tofublokjes toe en warm de soep al roerend goed door. Breng op smaak met peper en zout.

Meer over