Genomineerden geschiedenisprijs bekend

De kandidaten voor de Historisch Nieuwsblad/Volkskrant prijs 2007 voor het beste geschiedenisboek zijn bekend. Genomineerd zijn Willem Otterspeer voor Orde en trouw (De Bezige Bij), Piet de Rooij voor Geschiedenis van Amsterdam deel 4 (Sun), Bart Slijper voor zijn biografie van J.C....

De prijs is een initiatief van het Historisch Nieuwsblad en de Volkskrant, en bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De belangrijkste criteria zijn oorspronkelijkheid, leesbaarheid en historische degelijkheid. De jury van 2007 bestaat uit Hans Blom, emeritus hoogleraar geschiedenis en voormalige directeur van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie; Jo Tollebeek, hoogleraar nieuwste geschiedenis aan de Katholieke Universiteit van Leuven; Martin Sommer, redacteur van de Volkskrant; Frans Smits, hoofdredacteur van het Historisch Nieuwsblad. Juryvoorzitter is Jan Marijnissen, fractieleider van de SP in de Tweede Kamer en pleitbezorger van meer aandacht voor geschiedenis.

De nominatie is het resultaat van een voorselectie die begon met zo’n 350 boeken, die tussen september 2006 en juni 2007 zijn verschenen. Juryvoorzitter Marijnissen zal tijdens de Nacht van de Geschiedenis op 20 oktober de prijswinnaar bekend maken.

Meer over