'Genocideverdachte Rwanda wacht marteling in eigen land'

De van genocide verdachte Rwandees Jean Claude I. mag onder geen beding worden uitgeleverd aan zijn vaderland. I. is een fervent tegenstander van de Rwandese president Paul Kagame en kan een eerlijk proces in hoofdstad Kigali wel vergeten.

redactie
Foto's van de slachtoffers van de genocide. Beeld afp
Foto's van de slachtoffers van de genocide.Beeld afp

Dat hebben I.'s advocaten Michiel Pestman en Göran Sluiter vandaag voor de rechtbank in Den Haag betoogd. Die moet beslissen of de uitlevering van I. aan Rwanda toelaatbaar is. Het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) ziet daarin geen probleem.

Mogelijk betrokken bij genocide in Rwanda in 1994
I. kwam in 2000 als zogeheten uitgenodigd vluchteling naar Nederland, waar hij sindsdien met vrouw en twee jonge kinderen woont. In juli werd hij gearresteerd, volgens zijn advocaten om in Nederland terecht te staan. In september heeft Rwanda om zijn uitlevering gevraagd. I. zou betrokken zijn bij de genocide in Rwanda in 1994, waarbij naar schatting 800.000 mensen om het leven zijn gekomen.

'I. riskeert in eigen land marteling en levenslang'
Een gang naar de Rwandese rechter is voor I. een zeer hachelijke onderneming, menen zijn Nederlandse advocaten. 'Hij heeft zich ontpopt tot fel bestrijder van het onrecht dat Kagame heet en dat is niet iemand die met zich laat spotten', aldus de raadslieden in hun pleidooi. Zij wezen erop dat het regime van Kagame zich volop bemoeit met de berechting van politieke tegenstanders. I. riskeert in Rwanda te worden gemarteld en kan rekenen op een levenslange gevangenisstraf, aldus de advocaten.

Volgens Pestman en Sluiter is I. 'voor Nederland een hete aardappel, voor Rwanda een geschenk'; met zijn uitschakeling wil Kagame de oppositie een klap toebrengen. De raadslieden vinden dat I. voor een Nederlandse rechter moet worden gebracht. Die zou tot een vrijspraak komen, is hun overtuiging.

Advocaten I. werken aan aangifte tegen Kagame
Jean Claude I. is van gemengde komaf. Zijn moeder was een Tutsi, zij werd gedood tijdens de genocide. Zijn vader, een Hutu, verdween enkele jaren later, evenals zijn broer. I. vluchtte naar de Democratische Republiek Congo. Zijn advocaten werken namens I. aan een aangifte tegen Kagame, wegens onder meer genocide in Congo. I. heeft naar eigen zeggen zo'n slachtpartij overleefd.

De uitspraak over de uitlevering volgt naar verwachting vóór het einde van het jaar.

Meer over