Geniale vinding verlost Britten van druppende theezakjes

Decennia lang werd de Britse en overzeese theedrinker geteisterd door een probleem dat even kwellend als onoplosbaar leek: het nadruppelende theezakje....

Het nadruppelende theezakje (het theezakje dat na gebruik uit de theepot wordt gevist om te worden weggeworpen) zorgde voor vlekken op tafelkleden, gevaarlijk gladde keukenvloeren en huiselijke ruzies op de vroege ochtend. ('Let nou een beetje op met dat nadruppelende theezakje')

Sommige mensen trachten het probleem te tackelen door gebruik te maken van een schoteltje voor het nadruppelende theezakje, maar de aanblik van een nadruppelend, vies-bruinig theezakje op een schoteltje bleef verre van prettig.

Het is aan de briljante Australische uitvinder Tony Shakespeare te danken dat het nadrupppelende theezakje binnenkort zal worden gezien als een relict uit de middeleeuwen van het theedrinken, iets van voor de Grote Sprong Voorwaarts van oktober 1997.

Shakespeare vond het druppelvrije theezakje uit en de Britse theegigant Tetley, die in 1953 de wereld ook al het conventionele theezakje schonk, bracht het deze week, na een intensieve testperiode in Polen, Frankrijk, Australië en Moskou, op de Britse theemarkt - met 187 miljoen koppen per jaar veruit de grootste ter wereld.

Het druppelvrije theezakje is geniaal in zijn eenvoud en het werpt andermaal, zoals zo vaak bij baanbrekende uitvindingen, de vraag op waarom iemand niet eerder op het idee is gekomen. Bovenaan het ronde theezakje bevestigde Shakespeare twee kartonnen handgreepjes. Nadat het zakje aan twee in het zakje geweven touwtjes in de thee is gehangen en de thee is getrokken, hijst de gebruiker het zakje omhoog, pakt de handgreepjes stevig beet en trekt in zijwaartse richting. Door de trekbeweging vouwt het theezakje zich op en worden de laatste druppels vocht eruit geperst. Hierna kan het theezakje zonder risico's worden weggegooid.

Een eerste test wees deze week uit dat het systeem perfect werkt. Helaas zal de Nederlandse theedrinker het voorlopig nog zonder het druppelvrije theezakje moeten stellen. Tetley verkoopt in Nederland geen thee en heeft een wereldwijd patent op de druppelvrije zak. Een woordvoerster van de firma kon niet zeggen of met het druppelvrije zakje binnenkort ook de aanval op de Nederlandse markt zal worden geopend, 'maar wij sluiten niets uit.'

Bert Wagendorp

Meer over