Geniale krachtpatser schittert bij blitz-dammen

Aleksandr Schwarzman mag zich de eerste wereldkampioen blitz-dammen noemen. In een spectaculair knock out-systeem blies de Rus gisteren in Den Haag drie Nederlanders in sneltreinvaart van het bord....

EGBERT VAN HATTEM

Van onze dammedewerker

Egbert van Hattem

DEN HAAG

Schwarzman is een en al energie. Vandaag al vliegt hij terug naar Rusland om op 20 augustus, tot de tanden toe bewapend, aan te treden tegen wereldkampioen Aleksej Tsjizjov. Met de blitz-titel op zak staat Schwarzman er wat zijn zelfvertrouwen betreft uitstekend voor. 'De match tegen Tsjizjov is belangrijker dan dit kampioenschap, maar deze overwinning betekent wel mijn eerste wereldtitel op het 100-ruitenbord', aldus Schwarzman. Op het 64-ruitenbord reikte hij al wel vaker tot het allerhoogste.

Het sneldammen op mondiaal niveau lijkt voor herhaling vatbaar. Het spelen op de Fischer-klok levert zeer aantrekkelijke partijen op. Het niveau van de schermutselingen bleef tot aan het eind van een relatief hoog niveau.

De spelers beginnen met ieder vijf minuten speeltijd en krijgen er per uitgevoerde zet vijf seconden bij. Een partij duurt gemiddeld twintig minuten. Anders dan met de mechanische klok kunnen complexe eindspelen op deze wijze met voldoende bedenktijd afgerond worden.

Bij een reprise van het mondiale blitz-toernooi zou de organisatie wel meer moeite moeten doen om de sterkste dammers achter het bord te krijgen. Teveel bonden met sterke spelers ontbraken bij de eerste editie in Den Haag. Tsjizjov, Baljakin, Valneris en de Senegalezen Ba en Samb waren de meest in het oog lopende afwezigen. Late planning, onvoldoende financiële middelen, en moeizame internationale contacten en afspraken hadden tot gevolg dat de eerste dag erg rommelig verliep. Liefst zes Nederlanders verschenen aan de start. Verder zorgden ad hoc-lotingen ervoor dat een aantal verliezers in het knock out-systeem op wonderbaarlijke wijze alsnog in het schema terugkeerde.

De finale tussen Schwarzman en Prosman betekende evenwel een waardige bekroning van een spannende tweede speeldag. De Russische krachtpatser Schwarzman verzon de geniale plannen. Op zijn beurt bleek de jonge Nederlandse kampioen van 1996 in drie partijen met bewonderenswaardige koelbloedigheid bestand tegen de druk. In één partij had hij zelfs goede winstkansen toen Schwarzman wat al te driest voor de dag kwam.

In de vijfde partij werd het teveel. Schwarzman speelde origineel tegen de zwarte voorpost: hij offerde, en wachtte vervelend lang met het terugwinnen van het achtergekomen stuk. Prosman gaf de schijf zelf terug, maar moest toezien hoe Schwarzman door de kale korte vleugel naar dam wandelde.

Johan Krajenbrink, viervoudig sneldamkampioen van Nederland, kwam niet verder dan de laatste acht. In de eerste partij tegen oud vice-wereldkampioen Vadim Virny, wiens schaterlach weer van ver te horen was, werd Krajenbrink na lunchtijd getroffen door 'de hongerklop'. Hij verspeelde zijn schijf voorsprong en remiseerde. In de tweede partij van de set had Krajenbrink eveneens groot voordeel, maar ook dit bleek onvoldoende voor winst. Met zoveel geluk wist Virny wel raad. In de sudden death sloeg de Duitser meteen toe toen de aanval van de Nederlander niet goed uit de verf kwam.

Virny verloor vervolgens van Prosman die na drie remises fraai counterde in een klassieke stand. Virny zette zichzelf vast op het centrum, en kon op den duur de dreigende doorbraken niet meer pareren. Het missen van de finale trof Virny overigens niet zwaar, want terwijl Schwarzman en Prosman ploeterden, klonken uit de kantine alweer zijn luide lachsalvo's.

Meer over