GENIAAL GESTUNTEL

Felgekleurde decors, onhandige danseresjes, een vertederend stuntelende, soms merkbaar onder invloed verkerende presentator en de beste soulsterren van de jaren zestig, dat was The !!!!...

Er bestaan niet veel opnamen uit de hoogtijdagen van de soul. In 1966,het jaar dat er 26 afleveringen van The !!!! Beat op de Amerikaansetelevisie werden uitgezonden, was een muziekprogramma met louter zwarteartiesten een unicum. Nadien heeft er niet meer een dergelijke showbestaan. The !!!! Beat was vergeten geweest als het Duitse labeltje BearFamily de complete reeks niet van oude banden had overgezet op dvd. Deserie is te krijgen in zes losse delen met vier of vijf afleveringen vaneen half uur op elke schijf. Ze zijn stuk voor stuk om van te smullen.

Helden onder wie Etta James, Lou Rawls, Percy Sledge, Esther Philips,Joe Tex en Little Minton geven acte de présence, begeleid door de huisbandvan gitarist Clarence 'Gatemouth' Brown. Tweederde van de muziek is live,de rest is playback maar meestal wel speciaal voor de show ingespeeld.

Geniaal is de blanke presentator en bedenker van de show, William'Hoss' Allen. Hij laat de boel aan het einde van elke show gezellig in hethonderd lopen en doet lullige dansjes met de artiesten. In de laatsteaflevering was hij te ver heen om te presenteren en nam Otis Redding hetvan hem over.

Koen Schouten

Meer over