Genezing voor kampioenen

In ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede ging woensdag de kliniek van sportarts Peter Vergouwen open. Zelfs al gestopte toppers blijven hem opzoeken.

VAN ONZE VERSLAGGEVER JOHN VOLKERS

ARNHEM - De baas van de olympische topsport in het land, Maurits Hendriks, riep vier jaar geleden in een gezelschap van sportartsen dat Nederland geen topsportartsen zou hebben. Er sprong bij die bijeenkomst van de VSG (Vereniging voor Sportgeneeskunde) een arts 'als door een adder gebeten' van zijn stoel: Peter Vergouwen.

Diens protest tegen Hendriks' bewering was volkomen op zijn plaats, sprak Cees-Rein van den Hoogenband, de chef-arts van de olympische ploeg, woensdag bij de officiële opening van Elite Sports Medicine (ESM), een duur woord voor de topsportkliniek van Vergouwen. Van den Hoogenband kon niet anders dan de pionier op sportgeneeskundig gebied prijzen: een keur aan Nederlandse atleten stond in de zaal om van hun enthousiasme over Peter Vergouwen te getuigen.

In de nieuwe kliniek, in ziekenhuis Gelderse Vallei te Ede, hangt de gang naar de spreekkamers van Vergouwen, Ingrid Paul en Petra Groenenboom vol met bedankfoto's van kampioenen als Sven Kramer ('Peter, bedankt voor alles!!!'), Ireen Wüst, Anky van Grunsven, Ellen van Langen, Edith Bosch, Tia Hellebaut, Ignisious Gaisah, Kenenisa Bekele en Haile Gebrselassie.

Vergouwen, 66 inmiddels, krijgt louter topsporters op zijn behandeltafel. Zijn doorwrochte diagnosen zijn befaamd. Het tempo waarin hij werkt, lokt ongeduldige toppers die zo snel mogelijk van een blessure af willen. Hij noemt het de 'één-dag-behandeling'. Aan het eind van de dag weet de sporter waaraan hij toe is. Vergouwen: 'Een ontsteking kan in drie dagen veel schade aanrichten. Dus moeten we binnen een dag weten wat er aan de hand is.'

De afdeling radiologie werkt in hoog tempo mee. Het laboratorium van Gelderse Vallei levert de resultaten ook op dezelfde werkdag. Het is het recept van de topsport. Er is nooit tijd, het moet altijd snel.

Uit Afrika komen via hun Nederlandse managers tal van befaamde marathonlopers naar Ede. Een dag later gaan ze met diagnose, herstelprogramma en prognose weer terug naar de Riftvallei of de Ethiopische vlakten.

De Brabander werkte al in 1980 op Nationaal Sportcentrum Papendal. Toen sportkoepel NOC*NSF daar in 1996 de topsportgeneeskundige afdeling wegbezuinigde, stapte hij over naar het UMC van Utrecht. Ook daar kreeg de economie de overhand op de medische topsportzorg. Vergouwen ging in 2002 naar voedingsgigant Numico, maar werd ook daar getroffen door een reorganisatie.

In 2004 stapte hij het ziekenhuis van Ede, op 20 kilometer van Papendal, binnen en kreeg op al zijn wensen 'ja' te horen. De directie van zag de meerwaarde van Vergouwen onder hun dak. Het leidde tot een enorme toestroom van sporters, die de genezende hand van Vergouwen zochten.

De topsportarts, in 2011 verantwoordelijk voor de uiterst lastig verlopen genezing van topschaatser Kramer, wilde op zijn 65ste stoppen. Met de opening van het nieuwe onderkomen heeft hij beloofd door te gaan en zijn twee opvolgers, Paul en Groenenboom, klaar te stomen.

undefined

Meer over