Genetisch plaatje van Sargassozee

De oceaan kent een enorme diversiteit aan micro-organismen, stellen Amerikaanse onderzoekers onder leiding van genenjager J. Craig Venter. Zij hebben de biomassa uit de Sargassozee genetisch geanalyseerd en de resultaten gepubliceerd in Science van 5 maart....

Micro-organismen spelen een grote rol in de biologische, chemische en geologische processen die het milieu op het land en in de oceanen bepalen. Wetenschappers weten echter weinig over deze organismen omdat ze in het laboratorium vrijwel niet te kweken en te onderzoeken zijn.

Een alternatief is om de microorganismen te bestuderen door hun DNA te isoleren uit het milieu. In dit geval namen de onderzoekers met speciale microfilters watermonsters op diverse locaties bij Bermuda. Het aldus opgeviste zwevende materiaal werd vervolgens genetisch onderzocht.

De monsters bleken meer dan 1,2 miljoen nieuwe genen te bevatten, die in aantal gevallen konden worden opgebouwd tot complete DNA-plaatjes, de genomen. Al met al identificeerden de onderzoekers ruim 1800 soorten micro-organismen, waaronder 148 nieuwe bacteri phylotypen.

Meer over