Generatie Z is net als de samenleving gescheiden en schizofreen

De ingezonden lezersbrieven van zaterdag 11 maart 2017.

'De universiteit is volkomen de binding met het land kwijtgeraakt en die binding wordt verder verscheurd door het elitair pleidooi voor internationalisering.' Beeld anp
'De universiteit is volkomen de binding met het land kwijtgeraakt en die binding wordt verder verscheurd door het elitair pleidooi voor internationalisering.'Beeld anp

Brief van de dag: generatie Z kosmopolitisch? Dacht het niet

Als u zich afvraagt waar de afgunst vandaan komt waardoor mensen op de PVV gaan stemmen, loop dan eens rond op de universiteit. Als u zich afvraagt waar het losgeslagen nationalisme vandaan komt, neem een kijkje op de universiteit. Als u zich afvraagt waar het misgaat met dit land, zet dan een stap binnen de universiteit.

Kaethe van der Vlugt stelt donderdag in een opiniestuk over Generatie Z dat jongeren politiek geëngageerd zijn en dat de betrokkenheid zich uit in kosmopolitische en multiculturele waarden. Het is heerlijk mooi en naïef gesteld dat jongeren kosmopolitisch en betrokken zijn, maar jongeren en studenten zijn niet hetzelfde. We mogen vanwege emancipatie-idealen (waar ik volkomen achter sta) de universiteiten hebben volgeduwd met mensen die misschien beter hbo hadden kunnen doen, maar de universiteit is nog steeds de bovenste laag van de bevolking.

De jongere die zich stort op mbo, hbo of al aan het werk is, denkt u dat die zo kosmopolitisch is? Denkt u dat zij de Volkskrant, NRC of De Correspondent lezen in plaats van Metro of De Telegraaf? Als ze al een abonnement hebben of de papieren krant oppakken. De meeste jongeren consumeren hun nieuws online, helemaal op maat gemaakt op basis van de video's die ze zelf delen, leuk vinden of bekijken (de zogeheten filterbubbel).

De universiteit is volkomen de binding met het land kwijtgeraakt en die binding wordt verder verscheurd door het elitair pleidooi voor internationalisering. De VU is van plan om een maatschappelijk studiepunt in te voeren en daar sta ik helemaal achter: in plaats van teruggetrokken in collegebanken die totaal geen afspiegeling zijn van de maatschappij (wit en links, al doet de VU het qua diversiteit relatief goed) worden ze dan hopelijk uit de filterbubbel getrokken en komt de universiteit in contact met die andere groep jongeren van dit land.

Ze zouden dat maatschappelijke studiepunt niet alleen moeten invoeren voor studenten, maar evengoed voor de yuppen die lekker duurzaam bij de Starbucks drinken. Dat is niet alleen goed voor de bubbel van hoogopgeleiden, maar ook voor de bubbel van de lager opgeleiden. Generatie Z is nu niet kosmopolitisch, Generatie Z is net als de samenleving gescheiden, gespleten en schizofreen.

Nathanael Korfker, student wijsbegeerte, Amsterdam

Campagnetijd!

De campagnetijd is net een reclameblok tijdens een lange film. Een plaspauze die niets te maken heeft met het verloop van het verhaal. Wie gelooft de kletspraat? Iedereen is blij, alles is lekker en elke aanbieding is beter dan ooit tevoren, maar op de film heeft het geen invloed.

Mijn stem is inmiddels onderweg. Vanuit het buitenland moet ik het laatste deel van de campagne noodzakelijkerwijs aan mij voorbij laten gaan. Wat er in de laatste tien dagen gebeurd heeft geen invloed meer op mijn stem. Maar zou dat in Nederland wel het geval zijn geweest?

Rutte is al ruim zes jaar minister-president, Wilders zit al bijna twintig jaar op het pluche en Klaver mag een frisse nieuwe uitstraling najagen, ook hij zit al jaren in de Kamer en is al bijna twee jaar partijleider. De film speelt lang genoeg om te weten waar zij en anderen voor staan en wat ze willen, daar heb je geen tussendoortje met opgepoetste verkooppraatjes voor nodig.

Eigenlijk begint voor mij de echte campagne op 16 maart.

Chris Stemerdink, Athene

Niet welkom

Nederland kan toch een visum weigeren aan Turken?

Dus ook aan Turkse ministers.

Clemens van der Made, Malden

Opmerkelijk

Twee opmerkelijke artikelen in de Volkskrant van 10 maart. De Adviesraad Internationale Veiligheid luidt de noodklok en geeft aan dat het hoog tijd is dat defensie een issue wordt in de campagne (O&D). Een andere noodklok onder de kop: 'Hoe kan de hongersnood terug zijn in Afrika?' (Ten eerste). Zelf vraag ik me af waarom ontwikkelingssamenwerking geen thema is in de verkiezingscampagne. Ik stel voor giro 555 te gebruiken voor het inzamelen van geld voor defensie.

E. Freriksen, Oosterbeek

Nederlandse waarden

Wat zijn eigenlijk die Nederlandse waarden waarin tijdens het lijsttrekkersdebat van zondag 5 maart aan werd gerefereerd? Ik zou die niet allemaal zo kunnen opnoemen, maar wel waar ik als Nederlander trots op ben: je mag hier zeggen wat je wilt, je mag hier geloven wat je wilt en je mag dat geloof belijden en uitdragen als je dat wilt.

De enige voorwaarde is dat je anderen die anders denken dan jij respecteert en dat anderen jouw denkbeelden respecteren. Het respect is dus altijd wederzijds. Dat betekent dat je elke vorm van geweld tegen mensen die anders denken dan jij achterwege laat.

Bij conflicterende denkbeelden zoeken wij in dialoog een oplossing. Voor burgers die menen dat hun denkbeelden verbaal en/of fysiek geweld rechtvaardigen is in de samenleving geen plaats. Alleen de rechter beoordeelt of daar sprake van is.

Op deze wijze geformuleerd is het noemen van bepaalde groeperingen niet nodig. Het is een inclusieve formulering. Ik zou ervoor tekenen en ik zou er trots op zijn.

Martin Reekers, Rotterdam

Hoe dan?

Op Twitter informeert @gietitaloan zijn volgers elke dag op compacte wijze ('Nee') of de Elfstedentocht op die dag zal doorgaan. Het lijkt me handig als de media op een soortgelijke wijze de lezer laten weten of de PVV al een antwoord heeft gegeven op elke #hoedan die Wilders gesteld wordt. Tot het moment dat die vraag niet meer met 'nee' beantwoord hoeft te worden, is alle andere berichtgeving over de PVV inhouds- en dus zinloos.

Noëlle Dersjant, Rijswijk

'Onthutsende' Trump

'Met 'Obama-gate' onthutst Trump zelfs Republikeinen' kopt de krant (Ten eerste, 6 maart). Het lijkt me dat Trump nu lang genoeg aan de macht is om niet meer onthutst te raken. Trump creëert namelijk bij voortduring in alles wat hij beweert een tweedeling, samengevat in de polen: iets is waar of iets is niet waar. Dat is zijn wereldbeeld. En wereldbeelden bestrijd je niet door één pool ongeldig te verklaren; de één z'n feit blijft de ander z'n fictie. Als Trump mijn patiënt zou zijn, zou ik mij richten op de angst die altijd de drijvende kracht is achter dit type wereldbeeld.

Sicco de Jong, psycholoog, Zuidlaren

De sloopkogel van Raalte

In Raalte is een kunstwerk verloren gegaan. De tien meter hoge aluminium sculptuur die naast het voormalige postkantoor stond, is niet meer. De verdwijning is landelijk nieuws. De Volkskrant besteedde er uitgebreid aandacht aan (Ten eerste, 6 maart). Het verbaasde mij. Ik vermoed dat de landelijke media de geschiedenis van het dorp niet kennen.

Voor mij kwam de sloop van het kunstwerk namelijk niet als een verrassing. Het past binnen de aloude traditie van de gemeente Raalte om de sloopkogel lustig in het rond te zwaaien. Een paar kerken en een klein stukje gemeentehuis zijn zo ongeveer de enige overgebleven authentieke gebouwen.

Het centrum van Raalte is inwisselbaar. Het zou ook zomaar het centrum van pak 'm beet Emmen, Appingedam of Gemert kunnen zijn. Streekeigen elementen zijn nagenoeg verdwenen. Raaltenaren zijn trots op het oogstfeest Stoppelhaene, niet op het straatbeeld.

De vraag die je nu om je heen hoort: 'Waar is het misgegaan?' Het antwoord laat zich raden. De gemeente Raalte besteedt al decennia lang onvoldoende aandacht aan de ruimtelijke kwaliteit. En dan kan het dus zomaar gebeuren dat een historisch kunstwerk ter waarde van honderdduizend euro opeens de shredder ingaat.

Marten Jansen, Broekland (gemeente Raalte), ontwerper

Lekker veel beloven

Hoe dan ook, de Groningers zijn er wel in geslaagd hun problematiek als gevolg van de aardgaswinning op de kaart te zetten. En alle partijleiders (jaja, de verkiezingen naderen!) zijn het erover eens: hier moet iets gebeuren!

De timing van de Groningers is niet slecht, maar de verleiding voor 'de politiek' is wel erg groot om hun juist nu allerlei toezeggingen en beloftes te doen waarvan ze weten dat dat tijdens coalitiebesprekingen weleens een moeilijk verhaal zou kunnen worden.

De motie die op 15 februari door de Kamer werd aangenomen (over het terugbrengen van de gaswinning, een uitkoopregeling en de schadeafwikkeling door de NAM), was niet bepaald smart (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden) geformuleerd, en doet wat dat betreft alweer het ergste vrezen. Over een tijdje is er weer een nieuw kabinet, en dan gaan we zien wat alle mooie woorden waard geweest zijn.

Mijn vader zei in verkiezingstijd vaak: 'Veel beloven en weinig geven, doet gekken en dwazen in vreugde leven.'

Jan Brilman, Groningen

Milou Deelen Student Milou kaart in filmpje op facebook 'slutshaming' aan bij het corps Vindicat Beeld
Milou Deelen Student Milou kaart in filmpje op facebook 'slutshaming' aan bij het corps VindicatBeeld

'Laag wijf'

Met stijgende verbazing heb ik het interview met Milou Deelen ('Laag wijf, slet, hoer', Ten eerste, 10 maart) gelezen. Wat is er toch aan de hand met de nieuwe generatie mannen, nog wel enigszins hoogopgeleid hoop ik als je je bij een studentenvereniging kunt aansluiten? Vrouwonvriendelijkheid is nog enigszins verklaarbaar in machoculturen. Maar helaas is er ook in onze moderne samenleving veel (on)verborgen vrouwvriendelijkheid. Ouders, docenten, werkgevers en al die mensen die vrouwen respecteren, verenig u. Voed jongens en mannen op, leer ze dat respect voor anderen de wereld mooier kan maken. Milou, je bent een vrouw naar mijn hart en ik wens je veel steun en moed in je dappere strijd.

Carla van der Poll, Voorburg

Vooruitgang, maar niet heus

In het interview ('De rode tempel van Hans Spekman') in Vonk van 4 maart stelt Spekman dat in de huidige regeringsperiode mensen met weinig er meer op vooruit zijn gegaan dan mensen met veel. Helaas is dat voor uitkeringsgerechtigden zeker niet het geval; die zijn er namelijk helemaal niets op vooruitgegaan.

Uit cijfers van het Centraal Planbureau blijkt dat de verbetering van het reëel beschikbare gezinsinkomen van de bijna vijf miljoen uitkeringsgerechtigden tijdens het kabinet Rutte II precies op nul uitkomt.

In de eerste jaren van dit kabinet hebben uitkeringsgerechtigden veel ingeleverd. Nadat het kabinet 46 miljard euro had bezuinigd, trok het eind 2016 ongeveer 1 miljard euro uit voor verbetering van de inkomens waardoor de uitkeringsgerechtigden in 2017 op het niveau van 2013 konden blijven. De uitkeringsgerechtigden die soms wel 10, 20 procent of meer hebben moeten inleveren, zijn er natuurlijk nog veel slechter aan toe. Bovendien is het aantal zwakkeren, dat wil zeggen de groep waar zich de problemen met inkomen, werk en gezondheid concentreren, gedurende deze kabinetsperiode van 22 tot 30 procent gestegen, dus tot bijna eenderde van de bevolking!

Wie heeft er nog een stemadvies nodig?

A. van Duijn, Leiden

Armeense genocide

Murat Eren stemt sinds 2006 niet meer op de PvdA, want: voormalig PvdA-Kamerlid Nebahat Albayrak 'zei niet dat het genocide was maar ook niet dat het geen genocide was'. ('Hierom stemmen we Denk', Ten eerste', 7 maart). Kennelijk vindt Murat, een man van 35 uit Nederland, de naam die we geven aan de moord op 600.000 tot anderhalf miljoen Armeniërs, gepleegd door het Ottomaanse Rijk tussen grofweg 1915 en 1917, doorslaggevend voor de verkiezingen in het land Nederland in het jaar 2017. Dat staat hem uiteraard geheel vrij.

Hoewel de Nederlandse regering officieel heeft erkend dat het woord genocide op zijn plaats is, staat het Murat eveneens vrij voor deze gebeurtenis andere termen te gebruiken. Enkele suggesties: etnische zuivering, systematische uitroeiing, volkerenmoord, massamoord.

Het zal hem goed doen te vernemen dat hij, ongeacht de term die hij gebruikt, hierom in dit land niet zal worden ontslagen en ook niet in de gevangenis gesmeten.

Machiel Rebergen, Amsterdam

Foute vader

Omgaan met het foute verleden van je vader blijft een moeilijke zaak (Pieter Heerema, Ten eerste, 9 maart), maar je moet wel de feiten op een rijtje blijven zetten.

Zijn vader Pieter Schelte Heerema was al voor de oorlog actief nazi en hij vecht tijdens de oorlog een jaar als Waffen-SS'er aan het Oostfront. Terug in Nederland wordt hij mededirecteur van de Nederlandsche Oostbouw, die in de door de Duitsers bezette gebieden in Oost-Europa werkt.

Na ruzie met iedereen te hebben gemaakt, wordt hij ontslagen en halverwege 1943 weer bij de Waffen-SS opgeroepen. Heerema heeft door dat de krijgskansen gekeerd zijn, duikt onder en verdwijnt in het voorjaar van 1944 naar Zwitserland. Daar wordt hij tot het eind van de oorlog gevangen gezet.

De No Way Back loopt de haven van Les Sables d'Olonne binnen, 3 maart. Beeld afp
De No Way Back loopt de haven van Les Sables d'Olonne binnen, 3 maart.Beeld afp

Als hij na de oorlog terecht staat in Nederland, weet hij zijn rechters op de mouw te spelden dat hij niet alleen al tijdens de oorlog afstand had gedaan van het nationaalsocialisme, maar ook nog eens diep in het verzet had gezeten. Dat zou bij de Haagse groep Vogel Reinaerd zijn geweest, een obscure 'verzetsgroep', waar wel erg veel NSB'ers en andere verdachte lieden bij zouden hebben gehoord. Heerema wordt tot twee jaar gevangenisstraf met aftrek van voorarrest veroordeeld en later zijn daar nog tien maanden afgegaan.

Zodra hij deze beschamend lage straf achter de rug heeft, vertrekt hij naar Venezuela; een verstandige zet, want het proces tegen de directeuren van de Nederlandsche Oostbouw ontloopt hij zo. Daar vallen straffen van drie tot acht jaar.

David Barnouw, Amsterdam

Architectorale keuteltrots

Mooi, de ingezonden brief van Peter Prak over de eisen die een architect mag stellen aan 'zijn' bouwwerk. ('Keuteltrots', O&D, 9 maart) Ik heb me tien jaar geleden mateloos geërgerd bij de tot standkoming van ons onderwijsgebouw.

Brandslanghaspels moesten olijfgroen worden (stel je voor dat iemand ze vindt bij brand en ze beschadigt), de gangen bij de collegezalen moesten leeg blijven voor het aanzicht en er mochten dus geen kapstokken komen voor de studenten, de zalen zelf waren uitgerust met zonwering aan de buitenzijde (doek), dat ging automatisch naar beneden bij wind (op 30 meter hoogte waait het altijd) en de zon scheen dan op de projectievlakken voor de beamers.

Niet handig. Toch maar luxaflex aan de binnenzijde. En hoezo een oprit naar het verhoogde podium in de aula voor rolstoelen, dat staat toch nergens naar?

Bij het volgende gebouw is de zonwering natuurlijk weer gewoon aan de buitenzijde geplaatst, leuk, al die kleurtjes. Ja, als de wind niet waait om de gebouwen. Zelflerende organisatie?

A. B. Oostrik, Wageningen

Meer over