Generaal Taiwan aangehouden wegens spionage

TAIPEI - Een generaal van de Taiwanese strijdkrachten, Lo Hsien-che, is wegens spionage voor de Volksrepubliek China gearresteerd. Dit heeft het Taiwanese ministerie van Defensie vandaag laten weten. Het ministerie beschouwt deze zaak als het ernstigste geval van spionage in vijftig jaar tijd.

ANP en AFP
Generaal Lo Hsien-che, gearresteerd op verdenking van spionage. Beeld afp
Generaal Lo Hsien-che, gearresteerd op verdenking van spionage.Beeld afp

De generaal werkte in Thailand van 2002 tot 2005 en zou daar zijn geworven door de Chinese geheime dienst. Er is volgens Taiwanese zegslieden geen enkele reden om aan te nemen dat hij na zijn terugkeer is opgehouden voor Peking te spioneren. Hij is vorige maand gearresteerd. Bij zijn arrestatie, vorige maand, was Lo Hsien-che hoofd telecommunicatie en elektronische informatie van de Taiwanese landmacht.

Onafhankelijk

Toen de communisten in China in 1949 de burgeroorlog wonnen van hun nationalistische tegenstanders, vluchtten nationalisten naar het eiland Taiwan. Dat is sindsdien feitelijk onafhankelijk, terwijl Peking het als een rebellerende provincie beschouwt. De moeizame verhouding tussen de twee is veel beter geworden sinds in 2008 Ma Ying-jeou tot president van Taiwan werd gekozen. Een Taiwanese generaal Wang Ming-wo, zei woensdag in een bezorgde reactie dat de spanningen tussen Taiwan en het Chinese vasteland minder zijn geworden in de afgelopen paar jaar, 'maar de Chinese communisten zijn niet opgehouden Taiwan te infiltreren'.

Meer over