Generaal dreigt met herovering van Kosovo

Als de internationale gemeenschap haar verplichtingen niet nakomt is het Joegoslavische leger meer dan bereid Kosovo 'met geweld te heroveren'....

'Wij denken voortdurend na over een nieuwe opdracht op Kosovaars gebied. Wij zijn daar elk moment toe bereid. Wij wachten slechts op een beslissing en een bevel om zo'n taak uit te voeren', aldus Lazarevic. Het Joegoslavische leger heeft zich midden juni uit Kosovo teruggetrokken, nadat president Milosevic akkoord was gegaan met de stationering van een internationale vredesmacht in de Servische provincie.

De internationale vredesmacht KFOR zegt dat het geweld in Kosovo de afgelopen dagen weer is toegenomen. Door een beschieting van het dorp Donja Budrija in het oosten van Kosovo zijn dinsdag weer doden en gewonden gevallen onder de Servische gemeenschap.

In de nacht van dinsdag op woensdag werd bij een garage in Pristina een etnische Albanees gevonden. Zijn lichaam was doorzeefd met kogels. Woensdagmorgen ontploften bij het dorp Ranilug in Oost-Kosovo twaalf mortiergranaten.

De toekomstige secretaris-generaal van de NAVO, Robertson, riep de Europese regeringen woensdag op lering te trekken uit het Kosovo-conflict. Europa was volgens hem bij de luchtaanvallen te afhankelijk van de Verenigde Staten. Sommige landen hadden bovendien onvoldoende getraind personeel.

Meer over