Gemeenten 'te weinig actief' bij werven orgaandonoren

AMSTERDAM - Gemeenten moeten serieuzer werk maken van het registreren van mensen die bereid zijn orgaandonor te worden. Bij het verstrekken van paspoorten worden gemeenten geacht de aanvragers te informeren over orgaandonatie, maar veel gemeenten zijn daar 'niet al te actief' in, zegt de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS).

'Het wordt tijd dat we de afspraken met de gemeenten nog eens goed tegen het licht houden', zegt Jantine Reiger van de NTS. 'Nu ze moeten bezuinigen, lijkt het erop dat de aandacht voor donorregistratie verslapt.'

Mogelijkheid donor

Sinds 2006 bestaat een convenant dat bepaalt dat gemeenten aanvragers van reisdocumenten moeten wijzen op de mogelijkheid orgaandonor te worden. Die afspraak heeft in de loop der jaren honderdduizend registraties opgeleverd. Reiger: 'Sommige gemeenten zijn er heel actief in.

Geven mensen formulieren mee en verstrekken ter plaatse informatie. Andere zijn er veel te laks in.' De NTS ziet de afspraken met de gemeenten als de Nederlandse variant op een maatregel die Groot-Brittannië vanaf juli volgend jaar wil invoeren. Mensen die vanaf die datum een rijbewijs aanvragen, moeten aangeven of zij bereid zijn na hun dood organen te doneren.

De nieuwe Britse aanpak werd afgelopen weekeinde bekendgemaakt. Net als Nederland kampt Groot-Brittannië met een groot tekort aan donoren. Uit onderzoek blijkt dat 90 procent van de Britten voor orgaandonatie is, maar slechts 29 procent van hen heeft zich aangemeld als donor.

Extra donoren
Met de nieuwe maatregel hoopt de Britse regering miljoenen extra donoren te krijgen. Nu is het nog zo dat de Britten bij de uitgifte van hun rijbewijs wordt gevraagd of ze zich willen registreren als donor. In de praktijk slaan veel mensen die vraag over. Straks wordt het verplicht om een keuze te maken.

Ook in het Nederlandse geval zijn aanvragers van een paspoort niet verplicht te laten weten of ze al dan niet donor willen worden.
Over een registratieplicht wordt in Nederland al lang gesteggeld. 'Het is aan de overheid om zo'n verplichting in te voeren', zegt Jantine Reiger van de NTS. In Nederland hebben 5,5 miljoen mensen een donorregistratieformulier ingevuld, waarbij een ruime meerderheid toestemming geeft voor orgaandonatie.

De overigen geven die toestemming niet of willen dat een nabestaande beslist. Hoewel Nederland nog een chronisch tekort aan donoren heeft, boekte de NTS aan het eind van 2010 nog een opvallend succes. Enkele weken geleden werd bekend dat de Donorweek 54 duizend nieuwe donoren heeft opgeleverd.

undefined

Meer over