Gemeenten houden vast aan brandweer-CAO

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) houdt vast aan de dinsdag bereikte CAO voor brandweerpersoneel. Aan afschaffing van het Functioneel Leeftijdsontslag valt niet te tornen, aldus de Amsterdamse burgemeester Cohen....

Die bijeenkomst was al weken geleden gepland maar stond nu vooral in het teken van de acties van brandweerkorpsen overal in het land. De burgemeesters die aan het hoofd van de grote brandweerkorpsen staan realiseren zich dat het bereikte akkoord tot grote onrust heeft geleid.

De Abvakabo FNV voelt er weinig voor om het CAO-akkoord voor gemeenteambtenaren op te blazen omdat vakbondsleden bij de brandweer en gemeentelijke ambulancediensten het afwijzen. ‘We zitten in een vervelend dilemma’, aldus CAO-onderhandelaar P. Wiechmann. Hij wijst erop dat het akkoord geldt voor in totaal 190.000 ambtenaren en dat daarvan circa 5 procent werkzaam is bij de brandweer en op de ambulances.

Door het hele land hebben brandweerlieden hun acties vrijdag voort gezet. Met ziekmeldingen, langzaamaanacties op snelwegen en de bezetting van het Alkmaarse stadhuis protesteren de brandbestrijders tegen de afschaffing van de FLO-regeling, waardoor ze op hun 55e konden stoppen met werken.

De brandweer in Alkmaar heeft vrijdagmorgen enkele uren het stadhuis in die plaats bezet gehouden. De brandweerlieden protesteerden daarmee tegen het bereikte CAO-akkoord tussen VNG en vakbonden.

Minder publieksvriendelijk waren de langzaamaanacties op snelwegen bij Leeuwarden en Den Bosch. Demonstranten lieten hun wagens maximaal vijftig kilometer per uur rijden. De acties leidden niet tot massale verkeersopstoppingen.

Evenals eerder in de week meldden vrijdag tientallen brandweerlieden in Amsterdam zich ziek. Voor de tweede achtereenvolgende dag bemant defensiepersoneel een deel van de kazernes, om in geval van brand uit te kunnen rukken. De ‘zieken’ moeten zich melden in het World Trade Center, waar de arbodienst kijkt of ze echt ziek zijn.

Tot nu toe hebben zich nog geen grote incidenten voorgedaan waarbij het leger aan de slag moest. Volgens een woordvoerster zijn ze al wel een paar keer uitgerukt, maar verloopt dat allemaal goed.

Brandweerlieden uit Den Haag hebben zich vrijdag verzameld voor het gebouw van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Volgens een woordvoerder van de actievoerders gaat het om circa tweehonderd personen. De ME is aanwezig, maar alles is rustig, zei hij.

Brandweerlieden behoren samen met onder meer ambulancepersoneel tot de werknemers met zware beroepen, die tot nu toe gebruik konden maken van het functioneel leeftijds ontslag (FLO). Volgens de wet mag dit niet meer in 2006, waardoor de vakbonden en werkgevers gedwongen waren om de regeling af te schaffen en een andere voorziening te treffen.

Meer over