Nieuwskerstactiviteiten voor de jeugd

Gemeentelijke kerstactiviteiten voor de jeugd: panna, digitale pubquiz of immigranten rondleiden

Wat verzinnen we in hemelsnaam voor de jongeren tijdens de kerstvakantie? Wat kan nog en wat vinden die eigenlijk leuk? Dat vragen bestuurders van alle 355 gemeenten in Nederland zich af.

Politie in de wijk Geitenkamp. Al bijna een week veroorzaken groepen overlast in de wijk met onder meer vuurwerk, vernielingen en brandjes. Beeld ANP
Politie in de wijk Geitenkamp. Al bijna een week veroorzaken groepen overlast in de wijk met onder meer vuurwerk, vernielingen en brandjes.Beeld ANP

De regering heeft een paar miljoen euro beschikbaar gesteld voor het programma Jeugd aan Zet. Het is bedoeld om de negatieve effecten van corona op de fysieke en psychische gesteldheid van jongeren tegen te gaan, en tegelijk iets te doen aan de toenemende overlast van jongeren in de openbare ruimte. Gemeenten kunnen zelf bepalen hoe ze het geld besteden.

Breda komt met een adventskalender van 31 dagen ‘warmte en verbondenheid’: met onder meer lichtprojecties op gebouwen, een mega digitale pubquiz, dronevliegen, lasergamen in het stadskantoor, Fortnite op bioscoopschermen en kerstkoren in verzorgingshuizen. Den Haag laat jongeren onder meer 200.000 soepmaaltijden rondbrengen bij kwetsbare stadsgenoten en gaat jongeren betalen om als een soort toezichthouder buurtgenoten aan te spreken op hun gedrag. Rotterdam schreef een prijsvraag uit onder jongeren (beloning 2500 euro) voor leuke ideeën voor de winter. Met een deadline op 1 december.

‘Ja, het is kort dag’, zegt burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum. Als voorzitter van de ‘werkgroep jongeren en corona’ binnen het Veiligheidsberaad (de koepel van 25 veiligheidsregio’s) had hij al eerder een pakket willen presenteren, maar de besmettingscijfers vielen tegen. ‘Alles staat onder hypotheek van het reproductiegetal R. Dat blijft ondanks alle maatregelen rond de 1 schommelen.’ Nu wordt volgens Broertjes toch gekeken wat op korte termijn mogelijk is. ‘Niet alleen om jongeren iets positiefs te bieden in de kerstvakantie. We doen het ook uit eigenbelang, als burgemeester ben je ook van de handhaving.’ Broertjes verwijst naar een onderzoek door Bureau I&O waarin staat dat 73 procent van de jongeren de coronaregels accepteert. 

Zomerpilot

Het winterprogramma voor de jeugd wordt een uitbreiding van een pilot deze zomer in 50 kleinere gemeenten. In Bloemendaal leidden scholieren statushouders (immigranten) van hun eigen leeftijd rond, in Blaricum werden jongeren – na een cursus – ingezet als strandwacht, in Laren verzorgde het gesloten theater aan jongeren dans- en acteerles voor een speciale voorstelling, Bonaire organiseerde een danswedstrijd. De ‘Bel Brigade’ verbond eenzame ouderen in zorginstellingen telefonisch met jongeren die hun levensverhaal opschreven. Om soortgelijke projecten deze winter in alle gemeenten te stimuleren, trekt de overheid 3,5 miljoen euro uit, afkomstig uit het budget voor de maatschappelijke diensttijd voor jongeren.

Een prominente rol lijkt weggelegd voor de Richard Krajicek Foundation en de Johan Cruijff Foundation. Die bezitten honderden sportveldjes in steden. Zij zijn gevraagd een soort winterspelen te organiseren. Met niet alleen 3x3 basketbalclinics, pannavoetbal of freerunning, maar ook workshops koken, films maken of dj-technieken. ‘We staan klaar om op te schalen’, zegt een woordvoerder van de Krajicek Foundation. Die stichting werkt met jonge begeleiders die activiteiten organiseren voor tieners in hun eigen buurt, in ruil voor een studiebeurs (tot 1.250 euro per jaar). ‘Wij hebben overigens niet de illusie dat wij de oplossing zijn voor het vuurwerkprobleem.’

Het Nationale Aftelmoment op Oudejaarsavond komt dit jaar van het Museumplein uit Amsterdam. Daar zal een beperkt aantal genodigden welkom zijn. Burgemeester Femke Halsema belooft een show waar geen vuurwerk aan te pas komt, maar die wel ‘zichtbaar en groots’ boven de hoofdstad te zien zal zijn. De NOS zendt dat moment rechtsreeks uit. 

Meer over