Gemeente verliest geding: cellencomplex blijft open

Het cellencomplex op Schiphol-Oost blijft open. De gemeente Haarlemmermeer verloor vrijdag een kort geding tegen het ministerie van Justitie, waarmee ze had geprobeerd sluiting af te dwingen....

Volgens de gemeente is het cellencomplex, waar eind oktober elf vreemdelingen omkwamen bij een grote brand, niet veilig. De brandweer constateerde bijvoorbeeld dat brandwerende deuren niet waren gesloten. Justitie echter vindt het complex veilig genoeg, en vindt het onverantwoord de bolletjesslikkers die er nog zijn opgesloten, elders onder te brengen.

De gemeentelijke beslissing tot sluiting werd daarom door Donner met een Koninklijk Besluit ongedaan gemaakt. De gemeente spande daarop een kort geding aan, omdat ze vond dat Donner misbruik maakte van zijn positie. De rechtbank heeft dat bezwaar afgewezen.

Opmerkelijk is dat de rechter de gemeente kapittelt omdat ze niet hard kan maken dat het complex onveilig zou zijn. Justitie heeft inmiddels gehoor gegeven aan alle nieuwe eisen van de gemeente het gebouw brandveiliger te krijgen.

Daarnaast is er een ‘dwingend algemeen belang’ om bolletjesslikkers voorlopig op te kunnen vangen in een complex dichtbij de luchthaven. Hen over een lange afstand vervoeren, zou medisch onverantwoord zijn.

Meer over