Gemeente maakt wijken Rotterdamwet bekend

ROTTERDAM (ANP) - Rotterdam wil een inkomenseis stellen voor de wijken Tarwewijk, Hillesluis, Carnisse, Oud-Charlois en een aantal aandachtsgebieden in de stad, de zogenaamde hotspotgebieden. Het college van B&W heeft de gemeenteraad voorgesteld om minister Dekker hiervoor toestemming te vragen.

Vorig jaar werd al bekend dat Rotterdam kansarmen in bepaalde wijken gaat weren door alleen mensen die een inkomen hebben uit werk of mensen die al langer dan zes jaar in de stadsregio wonen een huisvestingsvergunning te geven. Toen was nog niet bekend voor welke wijken dat ging gelden.

Het zou gaan om ongeveer 20.000 woningen, wat kan oplopen tot 35.000. De gemeente heeft uitgerekend dat zo'n 60.000 mensen een betaalbare huurwoning zoeken in de havenstad. Daarvan komen er 18.000 van buiten de stad, of wonen nog geen zes jaar in Rotterdam. De gemeente schat dat 10 procent daarvan, 1800 woningzoekenden, door de nieuwe inkomenseis niet in aanmerking komen voor een woning in eerder genoemde wijken. Voor onder andere studenten geldt een uitzondering.

Rotterdam experimenteerde al op enkele plaatsen in de stad met de inkomensgrens voor nieuwkomers. In die wijken zakte het aantal kansarmen dat zich van buiten de stad vestigde volgens toenmalig wethouder Pastors (Fysieke Infrastructuur) van 25 naar 22 procent.

De 'gebiedsaanwijzing' is mogelijk door de wet Bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek, de zogenoemde Rotterdamwet, die vorige jaar werd aangenomen. De Tweede Kamer gaf aan te voelen voor een landelijke invoering van de Rotterdamwet.

Meer over