Gemeente Den Haag verlaagt rente leningen minimuminkomens

De gemeente Den Haag heeft de rente op sociale leningen aan inwoners met een minimuminkomen per 1 januari drastisch verlaagd, van 11,5 procent naar 2,3 procent.

Jeroen van Wensen
null Beeld ANP
Beeld ANP

De gemeente wil met deze maatregel ook de armste Hagenaren laten profiteren van de lage rentestand. In de gemeenteraad van Rotterdam wordt binnenkort een soortgelijk voorstel in stemming gebracht en Den Bosch zou eenzelfde stap overwegen. De koepelvereniging van gemeentelijke kredietbanken vindt de actie van Den Haag sympathiek, maar wijst erop dat de belastingbetaler de rekening betaalt voor dit gebaar.

Mensen met een inkomen op bijstandsniveau kunnen bij de gemeentelijke kredietbank in hun regio aankloppen voor een lening als zij dringend geld nodig hebben voor de afbetaling van andere schulden of de aanschaf van een wasmachine. De 21 gemeentelijke kredietbanken verstrekken deze sociale kredieten van 250 euro tot 4000 euro aan mensen die bij banken niet welkom zijn omdat hun inkomen te laag is of omdat zij een negatieve BKR-registratie hebben. De aangesloten gemeenten zijn de eigenaar van de plaatselijke kredietbank en bepalen grotendeels zelf het rente- en uitleenbeleid.

Sympathiek

De leners betalen wel een flinke prijs voor die leningen, namelijk een hoge rente van tussen de 10 en 14 procent. Dat lijkt op het eerste gezicht een woekertarief, maar het wanbetalingsrisico op deze leningen is in principe zeer hoog. Het gaat immers om klanten waar alle andere kredietverstrekkers hun neus voor ophalen. Voorzitter Joke de Kock van de NVVK, de branchevereniging van de gemeentelijke kredietbanken, zegt dat er bovendien veel werk (= hoge arbeidskosten) gaat zitten in de verstrekking van deze sociale microkredieten. 'Een gemeente maakt onvermijdelijk kosten bij het verlenen van financiële bijstand aan sociale minima. Een medewerker van de gemeentelijke kredietbank zal elke kredietaanvraag willen bekijken, acceptgiro's moeten op de post, wanbetalingen zorgen voor verliezen, en zo voort. Als de gemeente de rente verlaagt, komt er minder geld binnen bij de kredietbank. Dat gemis aan inkomsten zal uiteindelijk moeten worden betaald door de belastingbetaler. De keuze voor een hoge of lage rente hangt daarom vooral af van de politieke kleur van de gemeente.'

De Kock, die overheden over armoedebeleid adviseert, vindt de Haagse geste desondanks sympathiek. PvdA-wethouder Rabin Baldewsingh wil dat sociale minima mee kunnen profiteren van die lage rente. Den Haag leent zelf geld tegen 0,3 procent. 'Met een lagere rente komen meer mensen in aanmerking voor een krediet, of kunnen we hogere leningen geven. Iemand kan dankzij zo'n lening bijvoorbeeld schulden aflossen bij andere instanties die een hogere rente vragen.' Bovendien betalen de schuldenaren van de Haagse kredietbank stipt terug. Den Haag heeft vorig jaar 684 sociale kredieten verstrekt, waarbij in totaal een kleine miljoen euro is uitgeleend. Wanbetalingen komen niet vaak voor, volgens de gemeente.

Meer over