Gemeente begint kort geding over cellencomplex

De gemeente Haarlemmermeer spant een kort geding aan tegen de Nederlandse Staat over de sluiting van het plaatselijke detentiecentrum...

Burgemeester F. Hertog heeft dat donderdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

Het college van Haarlemmermeer vindt dat een onafhankelijke bestuursrechter moet beoordelen of het besluit om het complex te sluiten juist is. ‘Donner heeft ons dat onmogelijk gemaakt’, aldus Hertog. De burgemeester krijgt steun van de volledige gemeenteraad.

De ‘indruk’ dat het cellencomplex brandveilig is, is volgens Hertog geen argument om de beslissing van de gemeente te schorsen. ‘Die conclusie van minister Donner is voorbarig, omdat het ministerie van Volkshuisvesting geen eigen onderzoek heeft uitgevoerd.’

Het kort geding dient in Den Haag, naar verwachting in de loop van volgende week. Het ministerie van Justitie wacht het geding af en wilde verder niet reageren.

Hertog zei verder dat de gemeente verantwoordelijk blijft voor de brandveiligheid van het complex, waar nog bolletjesslikkers zitten, en dat de brandweer gewoon doorgaat met het uitvoeren van controles. Mocht daaruit blijken dat de veiligheid niet gegarandeerd kan worden, dan kan de gemeente de gebruiksvergunning voor het hele centrum intrekken, aldus de burgemeester.

Bij een brand in het detentiecentrum op 27 oktober kwamen elf mensen om het leven.

Meer over