Gemeente Alphen en Casema voor rechter

De gemeente Alphen aan den Rijn en kabelexploitant Casema stonden dinsdag tegenover elkaar voor de voorzieningenrechter in Den Haag. Alphen wil dat de rechter Casema verbiedt de kabeltarieven in de gemeente te verhogen....

De gemeente vindt dat een contract niet eenzijdig kan worden veranderd. In de overeenkomst met Casema die Alphen vier jaar geleden sloot bij de verkoop van het kabelnet, staat dat Casema alleen de inflatie in de tarieven mag doorberekenen. Het kabelbedrijf wil echter de tarieven naar een landelijk niveau tillen. Dat betekent bijvoorbeeld voor het basispakket in Alphen een verhoging van 20 procent. Volgens Alphen laat Casema de consument daarmee ook betalen voor investeringen in nieuwe diensten, zoals breedbandinternet, en maakt het daardoor misbruik van een feitelijk monopolie.

Alphen wil de zaak via een normale bodemprocedure uitvechten, tot aan de Hoge Raad toe. Tot dan wil de gemeente dat de rechtereen tariefsverhoging tegenhoudt. Casema denkt dat dit geen zin heeft, omdat de kans op een gunstige uitslag voor Alphen uiterst klein is. De kabelaar voelt zich gesterkt door een vonnis in een zaak van Wageningen tegen UPC.

Eind januari oordeelde de rechtbank in Amsterdam dat Wageningen niet bevoegd is regels te stellen voor de tarieven en voor het zenderaanbod. Of Wageningen in hoger beroep gaat, is nog niet duidelijk.

De regelgeving rond radio-en tv-ontvangst is sinds de verkoop van de veelal gemeentelijke kabelnetten flink veranderd. De raadsman van Casema ziet zelfs redenen aan te nemen dat de sturing van de tarieven door gemeenten in strijd is met de grondwet. Het zou kunnen leiden tot verschraling van de informatie en daarmee de vrijheid van de verspreiding van informatie kunnen inperken. Alphen vindt dit een vraag die pas in een bodemprocedure goed aan de orde kan komen.

De verhoging van de tarieven speelt overal in Nederland. Alleen Wageningen en Alphen drijven het conflicht met hun kabelaar op de spits.

Meer over