Gemaskerde mannen steken kantoor Russische ngo in brand

Gemaskerde mannen hebben afgelopen nacht brand gesticht in het kantoor van de Russische mensenrechtenorganisatie Memorial in de deelrepubliek Ingoesjetië. Volgens Memorial maakt de aanslag deel uit van een campagne tegen de organisatie die in de Kaukasus onderzoek doet naar wreedheden van het regime van de Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov.

Bert Lanting
De Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov op een archieffoto uit december 2016 Beeld ap
De Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov op een archieffoto uit december 2016Beeld ap

Vorige week werd het hoofd van de Tsjetsjeense afdeling van Memorial Ojoeb Titijev gearresteerd op beschuldiging van het bezit van 180 gram marihuana. Volgens de 60-jarige Titijev zouden een van de agenten die hem in zijn auto aanhielden het spul in zijn achterbak hebben gestopt. Dat is een methode die wel vaker wordt gebruikt in de Kaukasische deelrepubliek waar Kadyrov de macht heeft.

Oleg Orlov, die de leiding heeft over de afdeling van Memorial in de Kaukasus, zei ervan overtuigd te zijn dat de aanslag op het kantoor in Ingoesjetië verband houdt met het onderzoek naar de moorden, verdwijningen en de martelpraktijken onder het regime van Kadyrov. Tal van tegenstanders van de Tsjetsjeense president, die de steun heeft van de Russische president Poetin, zijn gevangen gezet, gevlucht of zelfs vermoord.

Vrije hand

Vermoed wordt dat Poetin Kadyrov de vrije hand geeft omdat hij ook hard optreedt tegen de Tsjetsjeense rebellen die de afgelopen jaren steeds nauwere banden hebben met jihadistische groeperingen.

Kadyrov wordt er ook van beschuldigd dat zijn veiligheidsdiensten jacht maken op homo's. Volgens de oppositiekrant Novaja Gazeta zouden homo's worden vastgehouden in geheime gevangenissen, waar zij worden gemarteld. Ook zouden enkele homo's zijn vermoord.

Ook mensenrechtenactivisten lopen gevaar. In 2010 werd een activiste van Memorial, Natalja Estemirova, ontvoerd uit de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny en later dood teruggevonden in Ingoesjetië. Drie jaar eerder werd de journaliste Anna Politkovskaja, die door Kadyrov een 'vijand van het volk' werd genoemd, in Moskou vermoord.

Het kantoor van de Russische mensenrechtenorganisatie Memorial in de deelrepubliek Ingoesjetië na de brand Beeld ap
Het kantoor van de Russische mensenrechtenorganisatie Memorial in de deelrepubliek Ingoesjetië na de brandBeeld ap

Martelen

Mensenrechtenorganisaties worden de afgelopen jaren voortdurend lastig gevallen in Tsjetsjenië. Het kantoor van een actiegroep tegen martelen aangevallen door aanhangers van Kadyrov die de boel kort en klein sloegen. Vorig jaar werd een groep journalisten die door activisten werden rondgeleid aangevallen en afgetuigd met metalen staven.

Poetins woordvoerder Dmitri Peskov ontkende gisteren dat er sprake is van een campagne tegen mensenrechtengroeperingen in Tsjetsjenië. Volgens hem is er geen bewijs voor het verband tussen de aanslag op het Memorial-kantoor in Ingoesjetië en de arrestatie van Titijev in de naburige republiek Tsjetsjenië. 'Dat zijn twee verschillende republieken', legde hij uit.

Oleg Orlov op een archieffoto uit 2011 Beeld reuters
Oleg Orlov op een archieffoto uit 2011Beeld reuters
Meer over