Gemarineerde en gebakken tempé (keripik tempé)

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: gemarineerde en gebakken tempé (keripik tempé) (bijgerecht voor 4 personen).

null Beeld
Beeld

Afgelopen weekend heb ik een Indische rijsttafel zonder vlees gemaakt. Moeilijk? Helemaal niet, zeker niet met de kookboeken van good old Beb Vuyk in de kast (zoek naar haar Indonesisch menukookboek, helaas nog alleen tweedehands).

Wat er op tafel stond? Geen saté of babi ketjap natuurlijk, maar onder andere ketoprak (salade van taugé, krokante tofu, spitskool en pindasaus), knapperig gebakken aubergines, zuur van komkommer, rendang van eieren, sambal goreng van champignons en van witte bonen, kleine groenteloempiaatjes, sajoer van aardappelen en boontjes en kruidig gebakken tempé. En daarbij jasmijnrijst, emping en rempejèk-pindakoeken uit de toko. Het ging allemaal schoon op, ook bij de vleeseters. Die niet hebben getaald naar saté.

Nu zou ik graag alles in één Volkskeuken proppen, maar dat gaat helaas niet. Ik ga u dus om de paar weken een recept geven: als het goed is, heeft u ze dan deze de zomer allemaal. Ik begin met een pittig bijgerecht. Tempé is gemaakt van gefermenteerde, geperste sojabonen. U vindt het zelfs in de supermarkt.

Ingrediënten

- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 2 theel. ketoembar (gemalen korianderzaad)
- 1 volle theel. goela djawa (Javaanse suiker) of bruine basterdsuiker
- Zout
- 70 g santen (blok)
- 1 à 2 eetl. ketjap manis
- 250 g verse tempé
- Zonnebloem- of arachideolie

Bereiden

Wrijf de knoflook, ketoembar, suiker en 1 theelepel zout in een vijzel tot een pasta (geen vijzel: knoflook heel fijn hakken). Doe de santen met 150 ml water in een pannetje en verwarm al roerend tot de santen is opgelost. Breng even aan de kook en roer de kruidenpasta en de ketjap erdoor. Laat afkoelen.

Snijd de plak tempé in de lengte doormidden en snijd de helften in zo dun mogelijke plakjes. Leg de plakjes in een ruime, platte schaal, giet de kokoskruidenmarinade erover en hussel de plakjes voorzichtig tot ze aan weerszijden zijn bedekt met de kruidenpasta. Laat minstens 1 uur op kamertemperatuur marineren; schep regelmatig om.

Verhit een laagje olie in een grote koekenpan. Bekleed een platte schaal met keukenpapier. Bak de tempéplakjes in porties goudbruin in de olie, keer ze halverwege. Laat ze uitlekken op het keukenpapier.

Serveer de tempéplakjes warm of koud als bijgerecht of borrelhapje. U kunt ze in een afgesloten bakje in de koelkast zeker een week bewaren: maak ze weer knapperig op bakpapier in de oven (180 graden). Als u de olie zeeft en daarna in een plastic fles in de koelkast bewaart, kunt u hem nog een keer gebruiken.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over