Gemaakt om te worden gebroken

Halverwege de jaren negentig verraste de Nieuw-Zeelandse schrijfster Kirsty Gunn met haar korte roman Rain, over twee jonge kinderen die opgroeien in de turbulente omgeving van twee ouders die een slechte verstandhouding hadden....

Gunns nieuwe roman, Featherstone, is qua omvang ambitieuzer. Het boek ontleent zijn kracht net als Rain in de eerste plaats aan het taalgebruik. De roman beschrijft een weekend – van vrijdagavond tot zondagmorgen – in het Nieuw-Zeelandse plattelandsstadje Featherstone.

Ieder personage vertelt zijn eigen verhaal, vanuit zijn eigen perspectief. En zo leren we ze kennen: dominee Harland, die in een geloofscrisis verkeert, zijn ongelukkige echtgenote Kate, die het plan heeft hem te verlaten, hoteleigenares Margaret, die in haar behoefte aan affectie niet verder komt dan avontuurtjes met gasten, Renee, werkzaam in de keuken van het hotel, die in haar eentje de zorg heeft over twee kinderen, onder wie de vroegrijpe Mary Susan, die droomt van een loopbaan als model in New York, enzovoort.

Een centrale rol speelt de jaren geleden om onduidelijke redenen en met onbekende bestemming verdwenen Francie. Aan het begin van het boek hebben zowel haar oom Sonny als haar ex-vriend Ray – die Francies vertrek nooit heeft kunnen verwerken – allebei de stellige overtuiging dat de jonge vrouw is teruggekeerd. En misschien is dat ook wel zo, maar niet op een conventionele manier.

Gunn is een kunstenares van het kleine gebaar. Alleen al in haar beschrijving van het aanbreken van de ochtend ('Alles wordt gemaakt, gevormd, gegeven om te worden gebroken, niets blijft heel...') bewijst ze haar grote oog voor detail en haar vermogen waarnemingen treffend vast te leggen.

Meer over