Geluksvogel in plaatsje Winner wint 232 miljoen

Het plaatsje Winner in de Amerikaanse staat South-Dakota, heeft woensdag zijn naam eer aan gedaan. Een inwoner won 232 miljoen dollar in de loterij.

Van onze verslaggever Stieven Ramdharie

Het is de negende grote prijs die ooit in deze loterij is gewonnen. De kans om de jackpot te winnen, was slechts een op de 195 miljoen.

Supermarkt
De inwoner van het plattelandsplaatsje die het winnende lot woensdag kocht bij een lokale supermarkt, heeft zich nog niet gemeld.

De loten in Winner, dat tot woensdag vooral bekend stond vanwege de fazantenjacht, konden bij twee supermarkten in het gehucht worden gekocht. De winnaar had alle zes getallen goed (5,6,12, 16,21) en het Powerball-getal (7).

De Poweball-loterij wordt gespeeld in 30 Amerikaanse staten. De jackpot kan vaak oplopen tot zo'n 300 miljoen dollar. Vorig jaar wonnen 8 werknemers van een belastingkantoor in West-Virgina, die al jaren meedoen aan de loterij, 276 miljoen dollar.

Lastige keuze
De inwoner van Winner staat meteen voor een lastige keuze.

Hij of zij kan het bedrag laten uitbetalen uitgesmeerd over 30 jaar. Of hij kan het ineens contant laten uitkeren. In dit laatste geval, krijgt hij echter 'maar' 118 miljoen en 5530 dollar. Hierover mag de geluksvogel 60 dagen nadenken.

De South-Dakota Lottery adviseerde de winnaar donderdag om meteen zijn naam op het winnende lot te zetten, veilig op te bergen en advies in te winnen van een advocaat en een financieel adviseur, alvorens zich te melden bij het loterij-kantoor in Pierre. De geluksvogel heeft een halfjaar om zich te melden.

Meer over