Geluid zonder grenzen

Met draadloze Bluetooth- speakers kun je overal je muziek afspelen. Welke box knalt het hardst?

Onze smartphones kunnen een hoop. De Amerikanen brachten in april drie kunstmaantjes in de ruimte waarin de gewone radiozender is vervangen door een HTC Nexus One-telefoon. (En nee, je kunt ze niet sms'en). Maar kamervullend geluid brengen onze telefoons niet voort. Ook al verdoezelen fabrikanten met pakkende marketingtermen de iele speakertjes en ditto klankkast.

Toch hebben veel consumenten hun cd-rek ingeruild voor een portable jukebox op hun telefoon. Ze willen graag bij thuiskomst verder luisteren naar de muziek die ze in de auto of de bus al 'op' hun oren hadden. Het liefst draadloos zodat ze gewoon door hun huis kunnen lopen.

Er is een onvervloed aan Bluetooth-speakers die snoerloos het geluid van een mobieltje, tablet of laptop oppikken. De trend van het laatste jaar zijn luidsprekers met oplaadbare batterijen die klein genoeg zijn om mee te nemen en sterk genoeg om een huiskamer vol verjaardagsvisite met geluid te vullen. Een experttip bij deze besprekingen: zet je luidspreker dicht bij een muur. Dat geeft een voller geluid.

1 Bose SoundLink Mini ***

Van het 'minimal' design van geborsteld alminium moet je houden. Je kunt deze muisgrijze wekkerradio-lookalike in een gekleurde bescherm-hoes steken (blauw, groen of oranje), maar die kosten maar liefst 25 euro. Voor een 'mini' heeft de luidspreker een 'maxi'-gewicht: 670 gram. Ook bij Scream For Silence van Children of Bodom (hele heavy metal) op volle sterkte komt deze jongen niet van zijn plek. De vervorming van het geluid bij het hoogste volume valt mee. De SoundLink Mini klinkt helder en levert een behoorlijke bas, maar wel minder hoge tonen. De luidspreker herkent tot zes Bluetooth-apparaten en heeft een audio-ingang voor Bluetoothloze apparaten. De ingebouwde accu laadt in drie uur op en gaat 10 uur mee. De usb-ingang is alleen voor updates.

Prijs: 199 euro

2 Jabra Solemate **

De prijs voor origineelste ontwerp heeft de Solemate al in zijn zak, net als die voor leukste woordspeling als productnaam. Deze speaker oogt als een sneaker. De grof geribbelde zool geeft de luidspreker grip op gladde oppervlakken en dient als opbergruimte voor het meegeleverde audiosnoertje. Jabra levert zijn speaker in zes kleuren, met een draaglus en een hoes tegen stof en waterspatten. De luidspreker heeft een gewicht van 610 gram en kan ook worden gebruikt als speakerphone (voor een handsfree telefoongesprek). De bas is mager. Met de volumeknop op de hoogste stand begint het geluid te vervormen. Volgens Jabra gaat de luidspreker op een volle accu 10 uur mee. Die accu kun je ook via de usb-ingang opladen. Uniek: door de middenknop in te drukken vertelt een stevige Amerikaanse stem of je batterijen vol zijn.

Prijs: 122 euro

3 Nokia JBL PlayUp ***

Deze kleurige 'bloempot' is h et kind van twee vaders: JBL levert de behuizing en de audio-software, Nokia zo te zien alleen de batterij (die tot tien uur stroom levert). Hij is met 760 gram de zwaarste van de portable luidsprekers die hier worden besproken, maar zo voelt de PlayUp niet aan. De spetterende kleuren matchen met (een deel van) Nokia's Lumia-telefoons, maar de speaker werkt ook met Bluetooth-apparaten van andere merken. De PlayUp is dankzij NFC-technologie (near field communication) ook te activeren door met een Lumia de speaker een zacht tikje te geven. Een snoer voor bedrade apparaten zit opgerold opgeborgen in de voet van de luidspreker. De usb-ingang voor firmware-updates is ook te gebruiken om de batterij op te laden. Een bas van betekenis ontbreekt en het volume is begrensd, maar het geluid is zuiver. De PlayUp kan geen hele kamer 'bespelen'. Dit is een luidspreker voor op je bureau.

Prijs: 135 euro

4 Logitech Z600 ***

De eerste associatie: dit zijn de maquettes van de koeltorens van 's werelds hipste kerncentrale. De Z600 is de enige Bluetooth-speaker(set) van de vier mét snoeren. Logitech speelt een beetje vals door die weg te laten van de foto op de verpakking. Er loopt een platte, dikke kabel tussen de twee speakers en een stekker naar het stopcontact. Logitech levert als enige een usb-ontvanger voor apparaten die Bluetooth missen. De Z600 kan moeiteloos schakelen tussen drie Bluetooth-verbindingen. Zoals gebruikelijk bij dit soort setjes is een speaker uitgerust met de volumeknop, in dit geval eentje met soft-touch. De bas is niet uitgesproken, maar de zuiltjes kunnen wel een woonkamer met geluid vullen. Op vol volume klinkt de set wat schel. De luidsprekers maken een Star Trek-achtig deuntje als je ze aanzet. De Z600 is voor muziekfans die luidsprekers willen hebben voor hun pc én voor hun mobieltje.

Prijs: 141 euro

undefined

Meer over