Nieuwscoronaverdriet

Geliefden van buiten de EU weer welkom

Minister van Veiligheid en Justitie Ferd Grapperhaus laat geliefden van Nederlanders met langeafstandsrelaties buiten de EU en het Schengengebied vanaf 27 juli weer toe in Nederland. Zo kunnen door de coronamaatregelen gescheiden stelletjes weer herenigd worden. 

Marx Janssens staat te springen om zijn vriendin uit Israël weer te zien.

De minister ziet hiermee af van zijn besluit van afgelopen vrijdag, waarin hij zei het ruimere Deense model voor geliefden niet te volgen. Wanneer zogenoemde ‘binationale’ koppels minstens drie maanden in een relatie verkeren en daarbij een verklaring ondertekenen, kunnen zij in Nederland worden herenigd. Mochten zij een valse verklaring afleggen, dan plegen zij meineed en worden zij daarvoor bestraft.

Duizenden langeafstandskoppels zijn maandenlang gedwongen gescheiden geweest door reisverboden en grenssluitingen vanwege de coronacrisis. Velen hebben zich hierover uitgelaten op sociale media. Met hashtags zoals #LoveIsNotTourism en #LoveIsEssential hebben actievoerende koppels de aandacht getrokken van Eurocommissaris Ylva Johansson van Binnenlandse Zaken. Ook Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma van D66 liet deze week via Twitter weten dat hij deze koppels steunt. Samen met Tweede Kamerleden Attje Kuiken van PvdA en Vera Bergkamp van D66 hebben zij Kamervragen gesteld over de problemen die langeafstandskoppels ondervinden vanwege de coronacrisis.

Over de hele wereld wachten langeafstandskoppels elke dag nog met smart op versoepeling van de reisverboden. In Nederland voelen zij zich met het besluit van de minister eindelijk gehoord. ‘Liefde lijkt echt alles te overwinnen! Ik heb het gevoel dat ik zojuist ontwaakt ben uit een maandenlange nachtmerrie. Voor mij zit de lockdown er nu ook eindelijk op. Ik sta gewoon te springen in de woonkamer!’ aldus Marx Janssens, (21) die een relatie heeft met Sherry Fattakhov uit Israël.

We spraken lange-afstandskoppels die gedwongen gescheiden zijn door corona: ‘Zodra mijn vriend hier is, gaan we direct trouwen’

Meer over