'Geliefd op elk eiland van Antillen'

De Nederlandse Antillen hadden een speciale band met prinses Juliana. 'Ze was enorm geliefd onder de mensen hier', zegt oud-premier van de Antillen, Don Martina....

'De Antillen zijn zeer koningsgezind en dat is deels zeker de verdienste van Juliana', aldus de oud-premier. Op alle eilanden zijn wel scholen, straten of wijken naar haar vernoemd. Julianadorp is een grote wijk op Cura. De wijken Punda en Otrobanda zijn verbonden door de 55 meter hoge Julianabrug. Een Papiaments-talig radiostation veranderde na het bezoek van Juliana in de Tweede Wereldoorlog haar naam in Prinses Julianazender. Saba heeft een hotel Juliana en de luchthaven van Sint Maarten heet International Princess Juliana Airport.

In 1983 bracht Juliana haar laatste bezoek aan de Nederlandse Antillen en Aruba. Ze bezocht met prins Bernhard, projecten die waren gefinancierd met de giften die ze had ontvangen voor haar 70ste verjaardag . Martina leidde haar rond over alle eilanden. Wat hem toen opviel was dat ze warme interesse had voor de kleinste eilanden, Saba en Sint-Eustatius.

Meer over