'Geldschieters Labour willen terugbetaling leningen'

De Labourpartij van de Britse premier Tony Blair krijgt te maken met een gat van 10 miljoen pond (ruim 15 miljoen euro) in haar financiën omdat de meeste rijke weldoenders terugbetaling eisen van de omstreden leningen aan de partij....

ANP

Dat schreef de krant The Times woensdag, nadat verslaggevers contact hadden gehad met de twaalf verstrekkers van leningen die op de maandag door Labour gepubliceerde lijst staan.

Meer dan de helft van de leningverstrekkers zei in een gesprek met de krant dat zij erop rekenen hun geld met rente terug te krijgen. Bijna 5 miljoen pond moet volgens The Times al voor oktober - wanneer het Labour-partijcongres is - terugbetaald zijn.

Een aantal van degenen die hun geld terug willen, zag de door premier Blair in ruil voor de lening aangeboden adellijke titel plus zetel in het Hogerhuis geblokkeerd toen het schandaal over de leningen in de publiciteit kwam.

De leningen, verstrekt in de aanloop naar de verkiezingen van vorig jaar, zijn formeel niet illegaal. Politieke partijen hoeven alleen donaties publiek te maken. Pikanter in deze zaak is dat Blair de partijtop niet informeerde over de leningen en dat enkelen van de verstrekkers van de geldbedragen zouden worden voorgedragen voor een zetel in het Hogerhuis. De gelden zouden zijn verworven door een persoonlijke medewerker van Blair, Lord Levy. De partijleiding heeft Blair volgens The Times dinsdag tijdens een ‘verhitte bijeenkomst’ meegedeeld dat er een eind moet komen aan dit soort fondsenwerving.

Een lid van het kabinet-Blair zei tegen The Times dat het opeisen van de leningen in combinatie met de negatieve publiciteit rond de affaire de partij in financiële problemen brengt. Hij zei dat het gebruik van leningen in plaats van giften ‘niet slim’ was. Ook andere vooraanstaande partijleden hebben scherpe kritiek geuit op de leningen en de rol van premier Blair.

Het bestaan van de leningen werd onthuld door partij-penningsmeester Jack Dromey, die niet door Blair was ingelicht over de geheime regelingen. Dat kwam Dromey weer te staan op een aanval van minister Charles Clarke van Binnenlandse Zaken, die suggereerde dat de penningmeester incompetent is omdat hij niets van leningen wist.

Dinsdag werd bekend dat de Britse politie een onderzoek is begonnen naar vermeend strafbaar gedrag door de Labourpartij. De politie kwam in actie op grond van drie klachten. Een van de klagers is het radicale parlementslid Angus MacNeil van de Scottish National Party. Wie de andere twee zijn is niet bekend.

Meer over