Geld voor sterke dijken New Orleans

Drieënhalve maand nadat de stad getroffen werd door de orkaan Katrina krijgt New Orleans geld van de federale overheid voor dijkherstel....

De aankondiging kwam na een ontmoeting tussen president Bush, burgemeester Ray Nagin van New Orleans, minister Michael Chertoff van Binnenlandse Veiligheid en de speciale presidentiële adviseur Donald Powell. Al weken was vanuit het Congres en vanuit de staat Louisiana gevraagd om directe bemoeienis van de president.

In een strijd over bevoegdheden tussen de bestuursniveaus bleef dijkherstel steken in een voornemen. Zakenlui en huiseigenaren in New Orleans benadrukten dat eerst duidelijkheid moest komen over nieuwe, versterkte dijken, voordat sprake kon zijn van terugkeer.

Burgemeester Nagin zei dat het nieuwe systeem van dijken de stad een mate van bescherming zal geven die het nog niet eerder genoot. ‘Als we opnieuw zouden worden getroffen door een orkaan als Katrina zal de schade in elk geval zeer aanzienlijk minder zijn.’ Hij noemde het besluit ‘een oproep terug te keren naar huis’.

Het is de bedoeling dat de dijken, die soms zes meter hoog worden, voor het nieuwe orkaanseizoen, in de herfst van 2006, gereed zijn.

Meer over