Geld van Janoekovitsj niet veilig in Zwitserland

De Zwitserse regering laat banken alle eventuele tegoeden bevriezen van de verdreven Oekraïense president Viktor Janoekovitsj. Dat zei een woordvoerder van het Zwitserse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Redactie
Janoekovitsj werd zaterdag door het parlement afgezet en verdween uit de hoofdstad. Beeld reuters
Janoekovitsj werd zaterdag door het parlement afgezet en verdween uit de hoofdstad.Beeld reuters

Het is onduidelijk of de familie Janoekovitsj geld heeft ondergebracht in het Alpenland. Toch hebben banken de instructie gekregen extra oplettend te zijn bij het verwerken van geld uit Oekraïne. De regering in Bern zegt de maatregel op eigen initiatief te nemen. Er zou geen verzoek liggen van de Oekraïense autoriteiten.

De nieuwe regering van Oekraïne onthulde vandaag dat tijdens het bewind van Janoekovitsj voor vele tientallen miljarden zijn verdwenen uit de schatkist. 'Ik wil aan u melden dat de schatkist beroofd en leeg is', zei Jatsenjoek in het parlement. '37 miljard dollar (27 miljard euro) van ontvangen kredieten is verdwenen met onbekende bestemming', aldus de vandaag benoemde premier.

Jatsenjoek zei ook dat de afgelopen drie jaar in totaal 70 miljard dollar (ruim 51 miljard euro) uit het Oekraïense financiële systeem is overgemaakt naar rekeningen in belastingparadijzen. De financiële situatie van Oekraïne is volgens hem zo slecht dat 'buitengewoon onpopulaire maatregelen nodig zijn'.

Meer over