Geld schenken kan nog voor de Kerst

AMSTERDAM - Bang voor de belasting? Maak gebruik van het schenkings- en erfrecht. Wie geïnspireerd door de Kerstgedachte nog iets moois wil doen met zijn geld, mag wel opschieten.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Voor grote schenkingen aan kinderen of goede doelen is een notaris vereist en die zit vermoedelijk al aan de glühwein in de sneeuw.

Belastbaar vermorge terugbrengen
Maar er zijn nog wel mogelijkheden om het belastbaar vermogen voor het eind van het jaar terug te brengen tot aanvaardbaarder proporties, zodat minder vermogensrendementsheffing hoeft te worden betaald. Belangrijk is om optimaal gebruik te maken van de vrijstellingen in het schenkings- en erfrecht. In 2010 zijn deze namelijk behoorlijk verrruimd.

Nageslacht
Wie over een omvangrijk nageslacht beschikt, komt een heel eind met de jaarlijkse belastingvrije schenkingen van 5.000 euro voor kinderen en 2.000 euro voor kleinkinderen. Die bedragen kunnen eenvoudig, zonder tussenkomst van de notaris, met een duidelijke omschrijving worden overgemaakt of vastgezet op een spaarrekening.

Daarnaast valt te overwegen om te schenken aan een goed doel. De organisatie moet dan wel geregistreerd staan als een algemeen nut begogende instelling ( ANBI). Deze instellingen hoeven geen belasting te betalen over schenkingen of erfenissen. Incidentele giften zijn in 2010 tot op zekere hoogte aftrekbaar van uw belastbaar inkomen. Bij een groot vermogen is het aantrekkelijker minimaal vijf jaar te schenken aan een erkende goede doelenorganisatie. Dan zijn de bedragen onbeperkt aftrekbaar. Deze periodieke schenking moet dan wel door een notaris worden vastgelegd.

'Een schenking is een goede manier om van je vermogen af te komen', zegt Kees Zewald van het Amsterdamse financieel adviesbureau Eenhoorn. 'Het is zonde als mensen rijk overlijden. Een groot deel van het vermogen gaat dan naar de fiscus.'

Lees het hele verhaal in de Volkskrant.

undefined

Meer over