ten geleidegeldspecial

Geld is het slijk der aarde, maar we maken er iets moois van

null Beeld
Lotte Grimbergen

Met een aantal zaken krijgt ieder mens te maken. Met de dood bijvoorbeeld. Familie. Sinds kort het coronavirus. En geld. Iedereen herinnert zich de eerste kennismaking met geld: millennials de Penniemaat, vijftigplussers de Zilvervloot en het spaarbankboekje.

Hoe wij ons in ons latere leven verhouden tot geld loopt van mens tot mens uiteen. Opgroeien in een gezin waar sparen een deugd was, doet je anders kijken naar geld dan wanneer je uit een ‘spenders’-familie komt. Naast je karakter en opvoeding zijn er andere invloeden die je financiële status bepalen. In welke klasse je bent geboren en tot welke generatie je hoort bijvoorbeeld. Ook je geslacht speelt een rol.

Ondanks de alomtegenwoordigheid van geld in ons leven wordt er door de meeste Nederlanders maar weinig over gesproken. Soms uit schaamte, gewoonte of omdat er veel leukere dingen te bespreken zijn. Toch is het niet gek om een vriend of vriendin eens te vragen: hoe ga jij eigenlijk met geld om?

Op Nieuwjaarsdag brengen wij u deze speciale Digitale Editie over de rol van geld in ons persoonlijk leven. Waarom stuurt een vriendin een tikkie van 1 euro en hoe komt het dat ik dat zo vervelend vind? Waarom zien veel mensen hun eigen financiële problemen niet aankomen? En hoe verander je je eigen hardnekkige financiële patronen?

We hebben het in deze Editiespecial ook over het pensioen. Een taai en complex onderwerp. Maar belangrijk. Hoe zorg je ervoor dat je er later lekker bij zit? En wat moet je doen als je (veel) eerder wilt stoppen met werken?

Een eeuwig relevant thema is ‘financiële onafhankelijkheid’. Angela Wals schreef begin 2020 over hoe zij afhankelijk werd van haar vriend. Daarna interviewde ze voor de rubriek Wat levert het op? vrouwen en een man over de rol van geld in de relatie.

Een andere vraag waar velen mee rondlopen: wat doe je met je spaargeld nu de rente zo laag is? Toch maar beleggen?

Wie weet inspireert deze bundeling verhalen u om een kleine of grotere aanpassing te doen, waardoor u meer grip krijgt op uw financiën. En daardoor meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Wij wensen u een mooi en gezond nieuwjaar toe, ook in financieel opzicht.

Lotte Grimbergen, redacteur Crossmedia/De Gids

Meer over