Gekapseisde solozeiler gered door collega

De Vendée Globe, de non-stop-race rond de wereld voor solozeilers, heeft opnieuw een favoriet voor de eindoverwinning verloren. De Fransman Jean Le Cam is gekapseisd.

Le Cam zat twintig uur in zijn omgeslagen racejacht totdat hij in een spectaculaire actie werd gered door een andere deelnemer, zijn vriend en landgenoot Vincent Riou.

Le Cam had rond 01.30 uur op de vroege dinsdagmorgen gebeld met zijn walteam dat hij in nood verkeerde en dat hij dacht dat zijn boot zou kapseizen. De verbinding werd plotsklaps verbroken. Ruim een uur later ging er aan boord van Le Cam’s boot VM Materiaux een noodpeilbaken aan.

Hulp
Meteen vroeg de leiding van de Vendée Globe de Chileense autoriteiten om hulp. Ook werd een olietanker gealarmeerd die in de buurt was, de 224 meter lange Sonangol Kassanje. Die lag sinds dinsdagmorgen naast het omgeslagen racejacht, maar de kapitein durfde vanwege de hoge deining (vier à vijf meter) geen reddingspoging te ondernemen.

Twee andere deelnemers aan de race, Riou en Armel le Cléac’h werden door de raceleiding gevraagd naar de positie van Le Cam te zeilen. Daar arriveerden zij dinsdagmiddag. Riou zag door een afvoer in de romp van het racejacht van Le Cam een vlaggetje steken. Toen hij naar de boot schreeuwde, kreeg hij antwoord van zijn vriend. Dat was het eerste levensteken van de Fransman sinds het afgebroken telefoongesprek.

Aanvankelijk zou met een reddingspoging worden gewacht tot woensdagmorgen, wanneer een sleepboot van de Chileense marine met duikers aan boord zou arriveren. Maar Le Cam besloot gisteravond zelf in een overlevingspak uit zijn omgeslagen jacht te zwemmen. Riou slaagde er pas na vier keer langszeilen in - zijn motor is kapot - om zijn vriend aan boord te krijgen. Tijdens die manoeuvre brak hij zijn bakboord outrigger (een soort vaste fokkeboom), doordat die de kiel van de omgeslagen VM Materiaux raakte. De twee mannen moesten snel van koers veranderen en noodmaatregelen nemen om te voorkomen dat de mast zou omvallen.

Concurrenten
Le Cam maakt het volgens Riou redelijk. De twee zijn grote vrienden maar ook grote concurrenten: in de vorige Vendée Globe (2004/2005) finishte Riou als eerste, Le Cam werd zeven uur later tweede – en dat na een race van 87 dagen.

Le Cam is omgeslagen doordat hij de vierduizend kilo zware bulb onderaan zijn kiel heeft verloren. Hij lag in derde positie toen hij kapseisde.

De gebeurtenissen rond de Fransman, die grote populariteit geniet in zijn vaderland, doen denken aan een ongeluk tijdens de derde editie van de Vendée Globe. Op 5 januari 1997 verloor de Brit Tony Bullimore in dezelfde koude wateren van de Grote Oceaan zijn hele kiel, als gevolg waarvan zijn racejacht omsloeg. Het duurde vijf dagen voordat de Australische marine hem wist te bereiken. Bullimore bleek nog in leven te zijn. Hij was in zijn boot blijven zitten, die voor een deel met lucht was gevuld. Hij zou later een boek schrijven over zijn ervaringen.

Veel uitvallers
Le Cam is de zeventiende deelnemer die in deze Vendée Globe uitvalt. Van de dertig starters zijn er nu nog maar dertien in de race. Eerder brak de Fransman Yann Eliès zijn linkerdijbeen. Hij werd door de Australische marine van boord gehaald, zijn schip is later vermoedelijk gezonken. Vooral onder de favorieten is de slachting groot: van de twaalf ervaren schippers die een kans op de eindoverwinning kon worden toegedacht, zijn er nu nog maar drie over. Daartoe behoort Riou, die door de schade aan zijn tuig vermoedelijk zijn kansen heeft verspeeld.

De Fransman Michel Desjoyeaux ligt al bijna drie weken aan kop in de race en heeft maandag Kaap Hoorn gerond. Zijn landgenoot Roland Jourdain deed dat uren later. Riou en debutant Le Ceac’h liggen derde en vierde. Zij krijgen compensatie voor de tijd die zij aan de redding van Le Cam kwijt zijn. Vijfde is de Britse Samantha Davies. Zij heeft een (praktisch onoverbrugbare) achterstand van bijna 2000 zeemijl (3700 kilometer) op Desjoyeaux.

Jean le Cam bij de start van de zeilrace, 9 november. (AP) Beeld
Jean le Cam bij de start van de zeilrace, 9 november. (AP)
Meer over