gek, geniaal en goudeerlijk

Bezoekers van testvoorstellingen in Hol lywood krijgen tegenwoordig een elektrode op hun voorhoofd geplakt die denkactiviteit registreert, en scènes waarbij de metertjes ook maar even in beweging komen worden aangemerkt voor verwijdering....

Dat Ron Howard geen zin had om in zijn film A Beautiful Mind over het leven van de geniale schizofrene Amerikaanse wiskundige John Nash uit te leggen wat diens revolutionaire theorie nu eigenlijk inhield, is dus begrijpelijk. Maar dat het op de dvd die nu verschenen is, een met extra's overladen dubbel-dvd nota bene, nóg nergens gebeurt, daar begrijpt Schijfjes niets van. De scenarist, de regisseur, de hoofdrolspeler, de grime, alles wat je wilt weten (of niet) komt aan de orde, ook de echte Nash krijgen we even te zien, maar over de aanleiding tot dit alles, wat dit gekke genie nu precies ontdekt heeft: geen letter. Over paranoïde schizofrenie steek je in A Beautiful Mind heel wat meer op, en dat is geen toeval, want begrip kweken voor mensen met een afwijking is de beste weg naar het hart van de Oscar-jury. (Dreamworks, 6883169)

Swiebertje is op dvd verschenen, en wat Schijfjes opvalt is dat één echt komisch talent (Joop Dode rer als de trouwhartige landloper Swiebertje) genoeg is om zo'n serie overeind te houden. De rest van de cast en de crew presteert matig tot slecht, al moet misschien een uitzondering gemaakt worden voor de regisseur, die er flink de vaart in houdt. Zo dat je niet, als zo vaak bij oude televisieseries (en speelfilms uit de jaren zeventig en tachtig) de neiging krijgt de speler op dubbele snelheid te zetten. Schijfjes Junior is negen en krijgt er geen genoeg van. (Bridge Pictures, 2445481)

Meer over