Geheimtip: nachtelijk Curaçao

's Nachts openbaart zich een tweede eiland. Met hun zaklamp volgen wandelaars de gids, die ook goed geïnformeerde Curaçaoënaars nog verrast.

JEAN MENTENS

Een paar dagen voor volle maan kondigt Ronny Cathalina in regionale kranten de maanwandelingen aan die hij al organiseert sinds 1996. Ze zijn populair onder de plaatselijke bewoners, maar nog amper ontdekt door toeristen.

De toerist is anders geprogrammeerd: die zwemt, surft en duikt en slooft zich overdag uit. De schemering is het teken om te douchen, de avond is er om te eten en aan de bar te hangen.

Curaçaoënaars weten hoe ongenadig de zon brandt, hoe hard je zweet bij de geringste inspanning. Overdag blijf je het liefst binnen. Je eet, voor de rest beweeg je zo min mogelijk. Zodra de avond koelte brengt, zie je fietsers en joggers wapperen door de schemering. Daarna, en vooral in de avonden rond volle maan, is het de beurt aan de wandelaars om door het bleke duister te trekken.

's Nachts openbaart zich een tweede eiland. Het ziet er heel anders uit en heeft een andere sfeer - geurig, mystiek, met contouren die zich overdag niet aftekenen.

In de zoutpannen van Jan Thiel, bij Fort Beekenburg aan de Caracasbaai, bij het Directiestrand, volgen tientallen wandelaars Cathalina met hun zaklamp. Aan markante punten knoopt hij een verhaal vast, waarin hij geschiedenis, geografie, economie en biologie vervlecht.

Altijd zit er kennis bij die ook de Curaçaoënaar, die zijn eiland toch goed meent te kennen, verrast. Hoe lang het duurt voor regenwater door poreus koraal sijpelt tot de ondoordringbare rots. Wie de eigenaren waren van het quarantainegebouw, waar zieke slaven naartoe werden gebracht voor ze verkocht mochten worden. Waarom op sommige plekken waar Shell ooit olie opsloeg niets meer groeit. Wat er mis ging toen dieven de kanonnen van Fort Beekenburg dachten te stelen. Hoe flamingo's aan hun roze kleur komen. Hoe de slavenarbeid in de zoutpannen was georganiseerd. Waar er delen zijn bewaard van de slavenmuur.

Ook andere mini-ondernemers hebben nu de nacht ontdekt. Op vele plekjes over het hele eiland struinen groepjes wandelaars.

Nieuwsgierig luisteren de 'verkenners van de nacht' naar Ronny. Ze lopen in het koele maanlicht van een bedwelmende oleander naar waar de zee ruist. Ze fluisteren onder elkaar over hun eigen kleine ontdekkingen onderweg. Aan de overkant van de baai twinkelen de lichtjes van Willemstad.

undefined

Meer over