'Geheime dienst wilde advocaat Verges liquideren'

De Franse geheime diensten zouden begin jaren tachtig hebben gepoogd de advocaat Jacques Vergès te vermoorden. Dat heeft Vergès (69), een van de twee advocaten van de Venezolaanse terrorist 'Carlos', vrijdag in de krant France-Soir gezegd....

REUTER; AFP

Reuter, AFP

PARIJS

De links-radicale Vergès, die volgens berichten in Le Monde vanaf 1982 Carlos' contactpersoon was bij de Franse regering, zei dat zijn naam tot twee maal toe op een Franse dodenlijst heeft gestaan. De advocaat noemde als bron van zijn onthulling het oud-hoofd van de antiterreureenheid van president Mitterrand, kapitein Paul Barril.

Mitterrand zou de inlichtingendiensten persoonlijk zijn toestemming hebben gegeven om hem te liquideren, zo zei Vergès die de tegenaanval heeft gezocht. Vergès staat bekend als advocaat 'van verloren zaken'. Kapitein Barril zou hem in 1991 op de hoogte hebben gesteld van de dodenlijst en met openbaarmaking hebben ingestemd.

Vergès wil Carlos Illich Ramirez Sanchez verdedigen door diens illegale uitlevering uit Sudan aan te vechten. Ook wil hij hem op grond van zijn politiek idealisme van verantwoordelijkheid voor de hem ten laste gelegde moorden vrijpleiten.

Meer over