Geheime dienst NSA schendt regelmatigde privacy

 De Amerikaanse inlichtingendienst NSA blijft onder vuur liggen door nieuwe onthullingen. Vrijdag bleek dat deze spionagedienst duizenden malen per jaar de wettelijke regels ter bescherming van de privacy overschrijdt, aldus The Washington Post.

NEW YORK - Amerikanen, immigranten met een verblijfsvergunning en bezoekende buitenlanders zijn in 2011-2012 op grote schaal afgeluisterd zonder toestemming of aanleiding. De krant meldt dit aftappen van 'beschermde communicatie' op basis van een onderzoek uit mei 2012, dat de NSA zelf uitvoerde. Het rapport was voor intern gebruik - totdat klokkenluider Edward Snowden het besloot te delen met de krant.


Tal van keren ging het volgens de NSA om abusievelijke spionage; door een typefout of een andere vergissing werden mensen per ongeluk afgeluisterd. Maar ook werden sommige telefoonnummers welbewust afgetapt zonder dat er toestemming voor was.


De privacy is in de VS beschermd, maar het Congres gaf de NSA in 2008 verregaande bevoegdheden. Barack Obama was destijds senator, en hij bekritiseerde de uitbreiding van de wettelijke ruimte voor de NSA. Maar als president verdedigt hij de omstreden spionageactiviteiten. Ook toen hij onlangs hervormingen en onafhankelijk toezicht aankondigde, herhaalde Obama dat hij achter de inzameling van 'meta-data' blijft staan. Het is volgens hem een cruciaal middel in de strijd tegen terreurgroepen, die immers elektronisch communiceren.


Telkens waneer de regering hoopt de NSA-storm onder controle te krijgen, duiken nieuwe onthullingen op. Zo meldde de Washington Post gisteren ook dat de juridische toezichthouder op de NSA onmogelijk kan verifiëren of de overtredingen inderdaad per ongeluk gebeuren. Het zogeheten FISA-hof, dat de NSA in de gaten houdt, is niet in staat om onafhankelijk onderzoek te doen en te controleren wat de overheidsdienst beweert. Het Hof is 'gedwongen om af te gaan op de juistheid van de informatie die het krijgt', zei rechter Reggie Walton.


In een verklaring deed een NSA-woordvoerder de opwinding af als oud nieuws. In 2012 was immers al gebleken dat het FISA-hof ontevreden was: sommige gegevensverzamelingen waren naar grondwettelijke maatstaven 'onredelijk'. Onder Obama heeft de dienst al meerdere mea culpa's doen uitgaan, zo luidde de suggestie. De surveillance wordt 'continu intern en extern in de gaten gehouden', aldus de NSA-woordvoerder.


Het probleem is dat de top van de dienst heeft gezworen dat de eigen bevolking niet wordt bespioneerd. Keer op keer blijkt dit niet te kloppen. De opwinding ebt dan ook niet weg. Links en rechts, in het Congres en de media, worden zorgen geuit.


Zo haalde de conservatieve columniste Peggy Noonan gisteren de bekende journalist en historicus Nat Hentoff aan. 'De mensen die wij kiezen zijn niet de baas', zei de progressieve Hentoff. 'Ze zijn ons verantwoordelijkheid verschuldigd.'

undefined

Meer over