'Geheimcode- technologie' mag worden geëxporteerd

De Amerikaanse president Clinton gaat een groot aantal beperkingen opheffen voor de uitvoer van 'data encryptie technologie'. Met deze technologie is het mogelijk om vertrouwelijke boodschappen of geldtransacties via het Internet te beveiligen....

Het Witte Huis is altijd huiverig geweest om dergelijke 'geheimcode-technologie' te laten exporteren. Gevreesd werd dat de encryptie-technieken ook in handen zouden vallen van terroristen-staten en criminele organisaties. Volgens de nieuwe regels blijven landen als Lybië en Irak op de zwarte lijst staan.

Door de exportbeperkingen is het voor bedrijven als RSA Securities en Network Associates altijd erg moeilijk geweest om hun geheimcode-technologie internationaal te verkopen. Momenteel wordt 95 procent van de vertrouwelijke transacties op Internet gecodeerd met zogeheten RSA 155-sleutels. Het Centrum voor Wiskunde en Informatica in Amsterdam liet eerder deze maand echter zien dat deze codes met krachtige computers en slim rekenwerk te kraken zijn.

Moeilijkere RSA-sleutels, zijn al voorhanden en in gebruik in Amerika, maar mogen nog niet op grote schaal in het buitenland worden benut. Dat mag binnenkort waarschijnlijk wel.

Meer over