Gehakt en spaanders

Kunst of schandelijke verspilling? De discussie laaide hoog op in Hamburg, waar vorige week een reusachtige gehaktbal de lucht in werd geschoten....

Terwijl de bal gehakt nog lag te braden liepen de morrende omstanders te hoop om te klagen over de verspilling van belastingcenten. Spandoeken waren er ook: Oma zei het al: met eten wordt niet gespeeld! Of waren die boze mensen acteurs, en maakten ze onderdeel uit van de performance? Dat liet Wuuul handig in het midden.

Waar gehakt wordt, vallen spaanders: Bij het overbrengen van grill naar katapult viel de bal uit elkaar, onder luid gejoel van de omstanders. Terwijl de kunstenaars met een schep de grootste brokken probeerden te redden, stortte de menigte zich op de resten. En toen kwam de grote teleurstelling: de bal was niet te eten. Een pappig mengsel van granen, ei en water uit de rivier de Elbe, zonder zout of kruiden aan elkaar gekleid. Me dunkt dat je met tienduizend euro subsidie toch best zeshonderd kilo half om half gehakt kunt aanschaffen, plus een paar kilo zout, peper en nootmuskaat?

En nog iets: de gehaktbal was niet rond, maar plat. Logisch dat hij uit elkaar valt. Nu moet ik er bij vermelden dat in Duitsland bijna alle gehaktballen plat zijn. Die kunstenaars wisten dus gewoon niet beter.

Een lekkere bal gehakt is trouwens een kunstwerk an sich, daar hoef je hem niet voor in de lucht te schieten. Ga dus de keuken in, en voer zonder overheidssubsidie uw eigen kleine huisvrouwenperformance op.

Meng (zie ingrediënten) in een schaal het gehakt met het ei, gember, koriander, peterselie, een flinke koffielepel zout en veel zwarte peper. Draai er kleine balletjes van, van drie of vier centimeter doorsnee. Bestuif ze aan alle kanten met bloem. Verhit een scheut olijfolie in een grote braadpan, fruit daarin de ui en knoflook zachtjes glazig. Voeg de balletjes toe, en braad ze voorzichtig omscheppend lichtbruin. Doe de champignons erbij, braad ze even mee, voeg de tomaatblokjes toe. Giet tenslotte de bouillon en de sherry erbij, en laat alles een half uur zachtjes pruttelen, tot de saus wat ingedikt is.

Mocht de saus te dik worden (afhankelijk van de hoeveelheid bloem waarmee je de balletjes hebt bestoven), voeg dan nog wat bouillon of water toe. Lekker met rijst of aardappels, gekookt of gebakken.

Meer over