NieuwsSongfestival

Gehackte Israëlische omroep waarschuwt tijdens Songfestival voor raketaanval

Onlinekijkers van de Israëlische omroep KAN 11 kregen dinsdag de schrik van hun leven toen ze tijdens de eerste halve finale van het Songfestival gewaarschuwd werden voor een raketaanval. De website van de omroep bleek een paar minuten te zijn gehackt door onbekenden.

Redactie

‘Waarschuwing: Gevaar voor een raketaanval’, luidde een van de dringende adviezen aan de kijkers toen de livestream werd overgenomen. ‘Zoek alsjeblieft dekking.’ De kijkers kregen ook satellietbeelden te zien van Tel Aviv, waar het Songfestival wordt gehouden, vergezeld van animaties met explosies.

Ook was er onheilspellende muziek te horen. Uit een andere waarschuwing kon het publiek echter direct opmaken dat het hier niet ging om een officiële boodschap van de Israëlische autoriteiten. ‘Israël is niet veilig’, kregen de kijkers namelijk op het tv-scherm voorgeschoteld. ‘U zal dat merken.’

De zender, onderdeel van de publieke omroep IPBC, bevestigde pas woensdagochtend dat de website van KAN 11 tijdens de eerste halve finale was gehackt. De gewone uitzending van de halve finale werd met rust gelaten door de hackers. ‘Wij weten dat er een poging was, waarschijnlijk van Hamas, om onze digitale uitzending over te nemen’, aldus KAN-topman Eldad Koblenz tegen de Israëlische legerzender. ‘Maar ik kan gelukkig zeggen dat wij alles binnen een paar minuten weer onder controle hadden.’

Raketoorlog

‘Wij geloven niet dat de boodschappen door veel mensen zijn gezien’, benadrukte KAN 11 later in een verklaring. De zender zegt, net als de European Broadcasting Union (EBU) die het Songfestival uitzendt, het onderwerp cyberveiligheid ‘zeer belangrijk’ te vinden.

Wie de online-uitzending kaapte, wordt nog onderzocht. Naast de omroep wezen ook anderen in Israël meteen naar de radicale Palestijnse groep Hamas als de grote boosdoener. Hamas was kort voor de start van het Songfestival nog verwikkeld in een raketoorlog met het Israëlische leger. Hamas heeft nog niet gereageerd op de beschuldigingen.

Palestijnse groepen hebben opgeroepen tot een internationale boycot van het Songfestival om zo te protesteren tegen de Israëlische behandeling van de Palestijnen. Onder de bekende personen die is opgeroepen weg te blijven, is Madonna. De Amerikaanse zangeres zal zaterdag tijdens de finale optreden. ‘Ik zal nooit stoppen met het laten horen van mijn muziek in het kader van iemands politieke agenda’, aldus Madonna, die dinsdag in Israël arriveerde.

De eerste halve finale van het Songfestival in Tel Aviv zit erop. Veel valse noten, apocalyptische waarschuwingen en visueel spektakel. Als alles goed gaat donderdag neemt Nederland het zaterdag tegen deze landen op.

Meer over