Gegrilde oesters met basilicumsalsa

U kent de Hamptons waarschijnlijk van film en tv als de plek waar de rijken en beroemden van New York hun weekenden en vakanties in overdaad en luxe slijten. Aan dat beeld is niets overdreven; dit deel van Long Island is bezaaid met kapitale zomerverblijven, verscholen achter bos en duin waarachter de mensen erg hun best doen hun enorme rijkdom te verbergen. Deze week nog werd hier het duurste woonhuis van Amerika verkocht, voor ongeveer 150 miljoen dollar.

Beeld thinkstock

Ingrediënten

3 tenen knoflook
1,5 dl olijfolie
een flinke bos basilicum, grof gesneden
geraspte schil van 1 citroen
zwarte peper
24 oesters
>Maar het is ook gewoon een fijne plek waar het goed toeven is, met ruige stranden, weelderige natuur en alles wat leuk is aan de American lifestyle, zoals barbecueën aan het zwembad met koud bier, kreeft en uitzicht op zee.

Mocht u toevallig in de buurt zijn, ga er eens langs. En als u dan op de Montauk Highway richting de punt van Long Island rijdt, stop dan vooral bij Lobster Roll (ook wel bekend als Lunch), net na het dorpje Amagansett. Dit eenvoudige wegrestaurantje, opgetrokken uit hout en tentdoek in de kleuren rood, wit en blauw, waardoor het eruitziet als een circustent, is legendarisch en dat weten ze zelf ook. Op de papieren placemats staan de namen van alle celebs die er al eens aten, en die lijst wordt met de jaren langer, heb ik ontdekt. Je eet er dagverse mahi-mahi, gebakken oesters, puffers (gefrituurde kogelvissen, om je vingers bij af te likken zo lekker) en natuurlijk lobster rolls, zachte witte broodjes gevuld met kreeftsalade.

Want je struikelt hier zowat over het aanbod aan verse kreeft, voor een opvallend zacht prijsje. Ik had u graag het recept voor lobster rolls gegeven, maar dan krijg ik vast weer boze brieven, dat dat zielig is voor die beestjes. Daarom de oesters van de barbecue die ik afgelopen zondag maakte voor de lunch, aan het zwembad, met koud bier en uitzicht op zee. Het oesterseizoen is bijna voorbij, maar het kan nog net.

Pureer de knoflook en de olie met de staafmixer, net zolang tot u een egale emulsie heeft. Doe de basilicum en citroenrasp erbij en pureer nogmaals. Breng op smaak met zwarte peper.

Steek uw kogelbarbecue flink op, hij moet goed heet zijn. Leg de (gesloten) oesters met de bolle, diepe kant naar beneden op het rooster, en leg de deksel op de barbecue. Na een paar minuten gaan de oesterschelpen vanzelf met een kiertje open. Haal de oesters dan meteen van de barbecue en snijd met een scherp mes de bovenste schelp eraf. Vul de oesters met een theelepeltje van de basilicumsalsa, en serveer direct. Erg lekker, ook voor mensen die niet van oesters houden.

Meer over