GeenStijl versus 3FM & Nico Dijkshoorn gaat los op twitter

Het beste (links) en het slechtste in en uit de media. Deze week: GeenStijl sloopt 3FM's Glazen Huis toch niet en Nico Dijkshoorn wenst minister kanker toe na Telegraaf-bericht dat niet bleek te kloppen.

BEREND JAN BOCKTING EN PAUL ONKENHOUT

Top

In tijden waarin zelfs GeenStijl-bedenker Dominique Weesie vindt dat zijn vroegere geesteskindje over datum raakt, breken we graag een lans voor het soms nog steeds zo aangenaam recalcitrante weblog.

Het begon afgelopen woensdag met een stukje van GeenStijl-medewerker 'Johnny Quid', een pseudoniem van reclamecopywriter Matthijs van den Beukel. Hij kondigde aan dat het weblog het Glazen Huis van 3FM, dit jaar op de Beestenmarkt in Leiden, gaat 'slopen'.

Niet letterlijk natuurlijk, maar via een juridische trucje. Door een 'mooi bezwaartje' in te dienen bij de Raad van State hoopte GeenStijl de procedure die de gemeente Leiden moet volgen om het evenement te organiseren, volop te frustreren.

Niet zonder reden, overigens. GeenStijl vindt het zonde om een 'duur mediaspektakel' te organiseren als het geld van gulle gevers ook direct naar goede doelen kan. Beetje cynisch, maar er zit wat in.

Het plannetje werd in mum van tijd opgepikt door talloze nieuwswebsites. Boze twitteraars riepen op tot een boycot van GeenStijl. Rumoer alom.

Het weerhield het weblog er niet van om donderdag met een serie steekhoudende argumenten haarfijn uit te leggen waarom we best een paar vraagtekens mogen plaatsen bij de hype rond 3FM's Glazen Huis.

En het mooiste van alles: dat zogenaamde bezwaar bij de Raad van State was nog een grap ook, uiteraard.

Flop

De Telegraaf meldde woensdag dat Minister Schippers van Volksgezondheid had besloten een nieuw medicijn tegen uitgezaaide borstkanker niet te vergoeden. Het medicijn verlengt de levensverswachting van borstkankerpatienten.

Zo'n beetje alle nieuws- en krantensites namen - met bronvermelding - het bericht over. Dan weet je dat het los gaat, op Twitter. 'Dis is Uw Holland. Kunst weg. Wetenschappers weg. Buitenlanders weg en kankerpatienten STERF!!', twitterde Nico Dijkshoorn. Hij voegde een linkje toe naar het artikel op de site van de Volkskrant.

Met een link naar hetzelfde artikel dook ook Raymond van de Klundert, oftewel Kluun, op het onderwerp. Zo ging het een tijdje door, totdat het ministerie liet weten dat het bericht niet klopte en alles sites het bericht aanpasten.

De tijd dat schrijvers enige argwaan voelen als ze een bericht in De Telegraaf lezen, ligt alweer een tijdje achter ons. Eén medicijn wordt inderdaad niet vergoed, maar daarvan stond de werking ook niet vast. Het College voor Zorgverzekeringen bracht over een ander medicijn wel een positief advies uit.

Maar toen was er dus al lekker op los getwitterd. Dijkshoorn: 'Deze minister gun ik van harte een vanuit de hielen zich langzaam naar boven vretende kanker. Lullen we daarna verder.'

Twitteren doe je zo.

undefined

Meer over