'Geen zorgen Dick,' zegt Poetin, 'ik stuur een specialist zodat jullie doorgaan'

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 10 oktober.

Dick Advocaat tijdens een persconferentie van het Nederlands Elftal voor het WK-kwalificatieduel tegen Zweden. Beeld anp
Dick Advocaat tijdens een persconferentie van het Nederlands Elftal voor het WK-kwalificatieduel tegen Zweden.Beeld anp

Brief van de dag: 'Geen zorgen, Dick'

Bondscoach Dick Advocaat staat voor een onmogelijke taak: vandaag moet zijn Oranje met een verschil van zeven doelpunten van Zweden winnen, wil het nog kans maken op deelname aan het WK dat volgend jaar in Rusland wordt gehouden.

Dick kan het goed vinden met Poetin. De president heeft weinig op met Zweden, hij ziet liever dat Nederland doorgaat. Maar bovenal is hij Dick nog dankbaar voor diens triomfen met 'zijn kluppie' Zenit Sint-Petersburg in 2008.

Voorafgaand aan de kwalificatiewedstrijd wordt de kleine generaal (1.70 m lang) door zijn kameraad (1.70 m lang) gebeld.

'Geen zorgen, Dick', zegt Vladimir Vladimirovitsj (voor zijn kameraden VVP). 'Ik stuur een specialist. Over een uur is hij in Amsterdam. Mijn beste man. Faalt nooit. Het Zweedse elftal zal geen schim meer van zichzelf zijn.'

De woorden van Poetin, zoon van een slotenmaker, gaan recht naar Dicks hart. Opgelucht haalt de trainer adem. Hij weet als geen ander dat hij op de president, die als KGB-veteraan zestien jaar spionage-ervaring heeft, kan rekenen.

'Geweldig. Dat is goed nieuws, VVP. Ik weet niet wat ik moet zeggen. Je bent...'

'Daar zijn vrienden voor, Dick. Dit gesprek heeft nooit plaatsgevonden.'

Misschien denkt Dick: 'eens een 'rasvjetsjik' (spion) altijd een 'rasvjetsjik', maar het maakt hem weinig uit. De garantie van een eclatante zege op Zweden, dat is het belangrijkste.

De bondscoach slaapt als een roos. Hij heeft er alle vertrouwen in. Het optimisme en voortreffelijke humeur van Dick slaan over op het elftal. Bas Dost en Memphis Depay maken ieder een hattrick. Robben scoort in de laatste minuut. Een treffer van symfonische allure. Zijn doelpunt gaat de geschiedenis in als 'de Zevende van Robben'.

René Eckhardt, Millingen aan de Rijn, pianist en voetballiefhebber

Het Nederlands herensuftal

In het golf bestaat een gouden mentale regel: denk positief. Denk niet: o jee, water, daar moet ik niet in slaan, maar concentreer je op het landingsgebied van de bal en denk: daar moet ik naartoe slaan. Negatieve gedachten hebben negatieve acties tot gevolg. Daarom was ik dit weekend zo blij dat er niet gevoetbald werd. De acties van het Nederlands herenvoetbalteam kun je immers nauwelijks voetbal noemen. Eindelijk een hele uitzending van Studio Sport over de sporten waarin we wel presteren: For-mule 1, hockey, turnen, wielrennen, zeilen, volleybal.

Maar nee hoor, Studio Sport opent met het echec van het Nederlands voetbalelftal en weet daar minstens een half uur van de uitzending over door te emmeren en alle ellende nog eens lekker uit te smeren en in te peperen. Oké, denk je dan, dat hebben we gehad. Op naar de finale aan de rekstok met maar liefst twee Nederlanders.

Maar wie schetst onze verbazing, deze finale, waarin Epke zilver en Bart Deurloo brons pakken, moeten we op de iPad bekijken, want op hetzelfde moment wordt op NPO 1 Studio Voetbal uitgezonden, over... ja juist: het echec van het Nederlands herensuftal.

Jaap Lampe, Haarlem

Eigenwoningforfait

Het nieuwe kabinet wil het eigenwoningforfait weer meerekenen als inkomsten voor mensen die hun huis hebben afgelost. Maar die mensen trekken al jaren geen rente af en dragen dus meer bij aan de belastingen. Het zijn vaak ouderen en die hebben er al jaren niets bij gehad of zelfs ingeleverd op hun pensioen. Ik ben er best boos over dat op deze manier steeds dezelfde groep wordt 'gepakt'.

Paul Sotthewes, Limmen

Catalonië

Ik ben het volstrekt oneens met Jaap Nauta.

Catalonië wilde helemaal niet onafhankelijk worden. Het extreme nationalisme in Catalonië wordt vooral gevoed door de grote corruptie in de Partido Popular, die nauw verbonden is met de Francotijd, en door het smijten met deels Catalaans geld in de vorm van vliegvelden, hogesnelheidslijnen en gratis autobanen, terwijl de Catalanen zelf flink moeten betalen voor hun autobanen. Voeg daarbij dat het dictatoriale verleden in Spanje nooit echt afgesloten is. Nog steeds zijn veel mensen op zoek naar hun vermoorde familieleden. Dit alles en vooral het schandalige optreden van de Guardia Civil heeft het streven naar onafhankelijkheid een boost gegeven. De geest is uit de fles en Rajoy als 'verlicht dictator' zal hem er waarschijnlijk niet meer in krijgen.

Albert Bakker, Amsterdam

Staatsjunks

Staatsjunks zijn straks bij elke trek van een staatsjoint natuurlijk wel verplicht het Wilhelmus te zingen.

Frank Bokern, Bussum

Geen hervonden herinnering

Bij Griet Op de Beeck is helemaal geen sprake van hervonden herinneringen. Uit een lijst van meer dan 100 aanwijzingen heeft ze de conclusie getrokken dat er wel sprake geweest moet zijn van misbruik. Maar ze herinnert zich het misbruik niet.

Janneke Luteyn, Utrecht, psycholoog

undefined

Ongedwongen seks

In zijn column op de Volkskrantsite vraagt Sebastien Valkenberg zich af waarom jongeren zoveel later aan seks beginnen dan een paar jaar geleden. In Sir Edmund van zaterdag had hij het antwoord kunnen vinden: door de gewijzigde studiefinanciering blijven jongeren langer thuis wonen. Dat vrijt toch wat minder ongedwongen, als je ouders in de kamer ernaast liggen.

Marlies Jansen, Oegstgeest

Meer over